S. Bezbradica
Sastanak Bavarsko-srpskog akademskog foruma

Bavarsko-srpski akademski forum (BSAF) je udruženje osnovano sa ciljem promovisanja srpske kulture, umetnosti, jezika, pisma i spajanja nemačkih i srpskih državljana u Bavarskoj. Iako je pandemija virusa korona obustavila mnoge projekte, oni i dalje vredno rade na onima koji nas očekuju u budućnosti.

– Pokušavamo da održimo timski duh, da se čujemo redovno, organizujemo onlajn sastanke, radimo na reorganizaciji, strukturi. U stalnom smo kontaktu i u potrazi za novim članovima. Jedan od retkih projekata koji je nastavljen, bez obzira na pandemiju, jeste kreativni dečji centar. Časovi se održavaju onlajn, ali važno je da deca održavaju kontinuitet – kaže Aleksandar Naum, predsednik BSAF.

Aleksandar Naum

Od aprila 2019. godine ovo udruženje deluje u Minhenu, danas broji više od 20 članova, a cilj je da se podstiče još uspešnija saradnju Srba i Bavaraca na privrednom, naučnom, kulturnom, prosvetnom i drugim poljima. Jednom rečju, želja im je da se što više približe Srbija i Bavarska. Jedan od najaktuelnijih projekata u pripremi, koji bi ispunio sve navedeno, jeste otvaranje Srpske kuće.

– Zašto npr. Rumuni imaju svoju tzv. rumunsku kuću, Amerikanci svoju? Istina je da su Amerikanci bogatiji i brojniji, ali mislim da nisu pametniji od nas. Zato mi želimo da tako nešto napravimo. Upravo taj spoj Nemačke i Srbije – stroga nemačka organizacija, a srpski duh. I mislim da u Srpskoj kući možemo da spojimo lepo sa korisnim – kaže Vladimir Nikolić, član Uprave BSAF.

Vladimir Nikolić

Dodaje da će tu biti organizovana dešavanja u skladu sa ciljevima Udruženja, koja se tiču kulture, privrede, sporta, obrazovanja, kao što su susreti privrednika sa ciljem uspostavljanja kontakata, literarne večeri, projekcije filmova…

– Cilj nam je da imamo reprezentativan centar za Srbe ovde, gde mogu da se spajaju ljubitelji Srba i Bavarske koji žele da sarađuju i pomognu jedni drugima – nadovezao se predsednik Udruženja Aleksandar Naum.

Bavarsko-srpski akademski forum je za ovaj projekat dobio podršku i Konzulata Republike Srbije u Minhenu. Prema rečima konzula Božidara Vučurovića, ovo je još jedan u nizu projekata koji za cilj ima popravljanje položaja Srba u Nemačkoj i građenja boljih odnosa sa domicilnim stanovništvom.

Ovakvo jedno zdanje, poput Srpske kuće bilo bi od velikog značaja za promovisanje srpske kulture u Bavarskoj, jer bi tu bile organizovane izložbe, koncerti, pozorišne predstave, filmske projekcije, književne promocije, sastanci biznismena, što bi trasiralo nastavak uspešnog rada Bavarsko-srpskog akademskog foruma.

Božidar Vučurović

Unapređenje odnosa

– Osam godina sam bio u Štutgartu. Tamo smo uspeli da poboljšamo odnos Srba i Nemaca. Uspeli smo, prvenstveno za divno čudo, preko srpske škole. U tu srpsku školu su počela da dolaze i nemačka deca, da bi učila naš jezik. Nadam se da ćemo to i ovde u Bajernu da napravim – rekao je generalni konzul Republike Srbije u Minhenu Božidar Vučurović tokom radnog sastanka sa članovima Udruženja.