EPA
Restorani u Kanberi od danas će moći da prime do 25 gostiju

Mere zaključavanja od sinoć u ponoć više ne važe u Teritoriji glavnog grada Australije. ACT je u sredu dostigao stopu od 72 odsto potpuno vakcinisanih građana starijih od 12 godina, a vlada Endrjua Bara je potvrdila da Kanbera počinje da se otvara.

Od danas su na snazi ovi propisi:

– Okupljanja na otvorenom su dozvoljena za 25 osoba;

– Svako domaćinstvo može da ima do pet gostiju dnevno;

– Ugostiteljski objekti s dozzvolom za služenje alkohola moći će da imaju 25 gostiju ili jednog gosta na četiri kvadratna metra za manje lokale;

– Frizerski i koznetički saloni mogu da imaju do pet mušterija u svakom trenutku;

– Treninzi sportskih ekipa na otvorenom mogu da se održavaju sa 25 osoba na jednom prostoru;

– Bazeni su otvoreni za maksimalno 25 plivača ili dve osobe po jednoj stazi za plivanje;

– Maloprodajni objekti koji nisu od nužnog značaja, moraju da nastave da rade po principu “poruči i preuzmi” ili je moguća poseta do dve osobe iz istog domaćinstva uz prethodno zakazivanje;

– Učenici završne, 12. godine, od srede su se vratili na natavu u učionicama.

Šef ministara ACT Endrju Bar izrazio je očekivanje da će do kraja novembra čak 99 odsto građana Teritorije glavnog grada biti vakcinisano sa po dve doze.

On je istakao da bi Kanbera po tome trebalo da postane grad sa najvećom stopom imunizovanih u svetu. Ipak, Bar je upozorio da u narednim nedeljama treba očekivati porast broja zaraženih.

– Pošto se virus širi kroz zajednicu, treba očekivati da će broj zaraženih nastaviti da raste kako se budu ublažavale restrikcije. Ali, dve doze vakcine pružaće zaštitu. Možda vakcina neće sprečiti da dobijete virus, ali će svakako smanjiti mnogućnost težeg oblika bolesti – rekao je Bar.

Novi Južni Vels je od utorka uveče odobrio ulaz svima koji su boravili u ACT da više ne moraju da popunjavaju deklaraciju po prelasku granice, niti treba da idu u izolaciju. Međutim, za one koji idu u suprotnom smeru i ulaze u ACT iz Novog Južnog Velsa, i deklaracija i izolacija ostaju obavezni.

Lokalne vlasti u Kanberi najavile su da bi od 29. oktobra putovanje preko granice trebalo da bude lakše, ali sve zavisi od situacije u regionalnim delovima NSW.

Izuzeće za okolna mesta

Izuzeće od naredbe o izolaciji, od danas će važiti samo za mesta u Npovom Južnom Velsu koja se nalaze u blizini Kanbere.

Stanovnici Golburna, Brejdvuda, Džindabajna, Kume, Bombale, Tumuta i Gandagaja će moći da ulaze u ACT zbog odlaska na posao, u školu, vrtić ili zbog posete zdravstvenim ustanovama. Takođe, moći će da posećuju porodicu u prijatelje u Kanberi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here