EPA

Zvuči skoro nestvarno, ali je istinito – od danas se ukida veliki deo pandemijskih restrikcija u Zapadnoj Australiji, uključujući uslov da domaći putnici iz drugih država i teritorija moraju da budu vakcinisani sa tri doze vakcine protiv kovida.

Dakle, karantin se ukida i konačno su svi dobrodošli u Pert i druge delove Zapadne Australije, bez obzira na status imunizacije. I nošenje maski za lice od danas više nije obavezno, pošto je vlada ove države odlučila da uđe u “mod” osnovnih mera javnog zdravlja.

Takođe, ukidaju se sva ograničenja na broj gostiju i posetilaca u ugostioteljskim objektima i sportskim dvoranama i stadionima. Nema više ni G2G sistema propusnica za putnike iz drugih jurisdikcija. Dokaz o vakcinaciji za ulazak u lokale kao što su pabovi i noćni klubovi takođe će biti uklonjeni, ali će ostati za bolnice i ustanove za negu starijih.

– Vreme je da počnemo da živimo sa ovom bolešću – rekla je ministarka zdravlja Zapadne Australije Amber-Džejd Sanderson. – Pokazali smo da smo odlično radili zajedno kao zajednica na kontrolisanju pandemije, a sada je vreme da počnemo da se vraćamo u normalu.

Procena zdravstvenih stručnjaka je da se vrhunac talasa epidemije omikron soja virusa završio u Zapadnoj Australiji. O tome govore i brojevi – u ovoj državi trenutno ima oko 44.000 aktivnih slučajeva kovida, što je pad sa 54.000 koliko ih je bilo 1. aprila.

Od danas ni bliski kontakti osoba pozitivnih na kovid više neće morati da budu u kućnom karantinu sedam dana ako nemaju simptome. Oni će, međutim, morati da nose masku kada su van kuće i da izbegavaju sredine visokog rizika. Takođe, u obavezi su da svakodnevno rade brzi antigenski test.

Svi ovi propisi su u skladu s onima koji su krajem prošle i sredinom nedelje stupili na snagu u Novom Južnom Velsu, Viktoriji, Kvinslendu i ACT. Maske će i dalje biti potrebne za osobe starije od 12 godina jedino u javnom prevozu, taksiju, ustanovama za brigu o starima, bolnicama, zatvorima i ustanovama za negu osoba sa invaliditetom.

U školama će takođe biti uklonjena ograničenja, a deca uzrasta od 8 do 11 godina više neće morati da nose maske, dok će školska okupljanja i kampovi biti dozvoljeni. Vlada će školama i ustanovama za brigu o deci podeliti 12 miliona besplatnih brzih testova, koji će biti ponuđeni roditeljima i učenicima da koriste ako razviju simptome.

Ministarka Sanderson je rekla da su promene napravljene zato što je Zapadna Australija “stvorila uslove za meko sletanje koje je premijer obećao i koje javnost zaslužuje“.

– S našim vodećim stopama vakcinacije na svetskom nivou i stabilnim nivoom širenja zaraze, više ne postoji rizik od dramatičnog gubitka života od kovida – rekla je Sanderson.
Objava popuštanja mera dogodila se u danu kada je registrovano 6.711 novih slučajeva zaraze i osam smrtnih slučajeva sa dijagnozom kovida…

Karantin samo za nevakcinisane

Što se tiče nevakcinisanih putnika iz inostranstva, oni će i dalje morati da budu u karantinu sedam dana, ali je ministarka Sanderson rekla da će i ta mera biti ponovo razmotrena za četiri nedelje. Takođe, obavezna vakcinacija za pojedine industrije i dalje ostaje na snazi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here