Otvorili srca za poplavljene

0

Džuli Bišop, ministarka spoljnih poslova Australije
 

– Imali smo samo četiri dana da se pripremimo, ali zahvaljujući mnogim prijateljima i članovima uspeli smo da sakupimo 60.061 dolar, a donacije i dalje stižu. Ja sam stariji čovek, ali sam toliko ponosan na svoj narod i zahvalan sam svima koji su prišli, ne samo sa donacijama, već i radnom snagom. Slika naše uplašene dece na majčinim rukama teško će izbledeti u mojim očima.

Gospodin Ilija dalje navodi da je "dan bio fantastičan, a mi kao uprava već planiramo i druge humanitarne akcije kako bismo pomogli nastradalom narodu".

– Moramo i dalje da ostanemo zajedno s tim ljudima i da ih nezaboravimo. Budimo ujedinjeni, budimo svesni da ćemo biti potrebni našem narodu još dugo.

 

Katastrofalna situacija tek će sada započeti – poručuje on.

Uplaćen novac za Srbiju i RS

Finansijska sredstva u iznosu od 26.753,15 dolara koja su sakupljenja tokom subotnje humanitarne akcije kluba "Nikola Tesla" u Melburnu poslata su ugroženima u utorak. Na zahtev donatora ukupno 11.625 dolara poslato je nastradalima u poplavama u Republici Srpskoj, dok je 15.128,15 dolara odvojeno za Srbiju.

Kako nas je obavestila Jasmina Gagić, sredstva za žrtve poplava u Srpsku poslata su bankovnom transakcijom na namenski račun koji je otvorila Vlada RS, dok su sredstva za Srbiju uplaćena na račun koji je pri Komonvelt banci otvorila Ambasada Srbije u Kanberi.

Kao dokaz o uplati iz kluba "Nikola Tesla" "Vestima" je poslata priznanice iz banke.
 

Pomoć putem OUN

 Australija će pomoći nastradalim područjima putem fondova u međunarodnim agencijama koje već finansira, poručila je ministarka spoljnih poslova Džuli Bišop.

"Izražavam istinsku zabrinutost Vlade Australije za ljude u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, pogođene poslednjim razornim poplavama. Misli svih Australijanaca su sa zajednicama koje su pogođene, jednako kao i njihovim familijama i prijateljima u Australiji", navodi gospođa Bišop u saopštenju i dodaje i da su se predstavnici Ministarstva spoljnih poslova i trgovine susreću sa predstavnicima pogođenih zemalja da bi razmotrili posledice i njihovo otklanjanje, a takođe i buduće potrebe.

 

Račun

COMMONNWEALTH BANK
BSB: 062-902
Account No.: 1031 3302
Account Title: Embassy of the Republic of Serbia in Australia – Flood Victim account

Vlada takođe pažljivo prati stanje putem partnera, uključujući Evropsku uniju, Ujedinjene nacije i Međunarodni crveni krst i društva Crvenog polumeseca.

"Kapitalna ulaganja Australije u Ujedinjene nacije, uključujući Svetski program za hranu, Unicef i Biro UN za koordinaciju humanitarnih poslova, omogućuje tim agencijama za brzo angažuju stručnjake i sredstva na pomoći", ističe se uz ostalo u saopštenju gospođe Bišop.

Dalje se putnicima u Srbiju, BiH i Hrvatsku savetuje da preduzmu normalne mere predostrožnosti, a ako putuju u područja pogođena poplavama, da prate lokalne medije i slede uputstva lokalnih vlasti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here