K. M.
Hrišćanski čin: Sveštenik Savić sa članovima Crkvenog odbora

Kolo srpskih sestara – Žene mironosice pri crkvi Sveti arhiđakon Stefan u melburnškom Kizborou organizovalo je minule nedelje peto humanitarno okupljanje s ciljem da ponovo pomogne mališanima i omladini u otadžbini koji se bore sa zdravstvenim i drugim poteškoćama.

S obzirom na to da će se ova plemenita akcija nastaviti i tokom narednih dana, u ovom trenutku nije poznat podatak o iznosu do sada prikupljenih sredstava.
Podsetimo da je tokom prošlogodišnje akcije Kolo srpskih sestara sakupilo 15.000 australijskih dolara za 30 mališana, a poslednje četiri godine pomoć Žena mironosica uručena je na adrese čak 102 deteta. Sestre se nadaje da će i ove godine pomoći sličan broj, ako ne i više, bolesnih mališana.

Prota Aleksandar Savić rekao je za “Vesti” da je humanitarna akcija koja je sada već postala tradicionalna, pravi primer milosrđa, jedne od najlepših vrlina hrišćana.

– Mnogo je važniji sam osećaj učestvovanja i saosećanja u tuđoj boli, patnji i tegobi. Mnogo je lakše kad se ona na neki način podeli, a čovek zna da ima na nekog da se osloni. Ova akcija ima za cilj da se pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija, a to su deca obolela od nekih retkih, teških, često i neizlečivih bolesti. Verujem da je to lep gest, način da pokažemo da mislimo na njih. Ne samo što se pomolimo Bogu za njih, njima je svaka pomoć dobrodošla. Kad se pokaže saosećanje deci puno znači, ali i nama u Australiji, našoj sredini i parohiji. Znači nam uvek kad možemo da uradmo nešto za nekoga – kaže prota Savić o akciji parohijanki iz Kizboroa.

Tokom nedeljnog ručka gostima se u ime Kola sestara obratila Gradimirka Krstić, koja je ne skrivajući emocije zbog uspeha akcije, pozdravila plemenite ljude koji redovno pomažu ovo humanitatrno delo i sabranje namenjeno upravo deci i omladini koji su oboleli od teških i retkih bolesti.

– Svi oni su veoma dirnuti vašom pažnjom i ljubavlju koju osećaju kad ih Humanitarni most “Vesti” pozove da im uruči donaciju od po 500 australijskih dolara. Oni vam se od srca zahvaljuju! Kako i sami rekoše: “Pa zar iz takve daljine da naši misle na nas i naše patnje” – rekla je Gradimirka Kostić.

Sestre iz Kizboroa su na prisutne apelovale da ne odustaju od pomaganja bližnjima, posebno onima koji su nemoćni u svojoj boli i svakodnevno mole za pomoć da odu na lečenje, što u Srbiji a najvećim delom u inostranstvo.

– Otvorimo svoja srca i pokažimo da smo danas u mislima sa njima svima kojima je pomoć potrebna, a to su naši Milica, Stefan, Sofija, Marko, Ognjen, Miloš, Danijela, Nataša, Nenad, Nikola, Nebojša, Milijana i mnogi drugi – rekla je Gradimirka Kostić.

Prisutne u crkvenoj sali sestre su podsetile na mnoge humanitarne organizacije, među kojima posebno Humanitarni most koji posreduje u pružanju pomoći deci.

– I ovim putem se zahvaljujemo “Vestima” koje nam potpuno besplatno stoje na usluzi da novac koji prikupimo proslede svakom detetu i sve to zabeleže slikom i tekstom – dodala je Gradimirka, a njene reči su bile propaćene dugim aplazuom.

Podrška sa svih strana

Ulepšali program: Folklorna grupa “Šumadija”

Nedeljnu akciju Kola srpskih sestara u Kizborou pomogao je veliki broj pojedinaca i organizacija, među kojima su “Ras Trade”, mesara “Dunav”, “Dražen i Tamara Trade”, “D&D Nuts”, “Cake Galore”, “Set Travel”, “Centro Trade”, “Global Deli”, “JB-Grill”, “J&N Flowers”, poslatičarnica Spasoja i Dragane, Milan Mandić i drugi.

– Zahvaljujemo se posebno i našim sveštenicima Aleksandru Saviću i Dejanu Miloševiću, koji su blagoslovili našu akciju, kao i novoizabranom predsedniku crkvenog odbora Velimiru Dragiću koji nas je kao i uvek podržao radom i darovima za akciju – istakla je Gradimirka Kostić.

Veliki gest

Odrekli se honorara

U muzičkom programu nedeljnog popodneva učestvovao je orkestar “Raća Bend”, sa pevačima Sanjom i Peđom, koji su se odrekli honorara i tako postali učesnici akcije.

Uvek spremni da pomognu

Zainteresovani koji žele da pomognu ovu plemenitu akciju mogu da obrate sveštenicima, tutorima crkve ili članicama Kola sestara i daju svoje priloge.

– Zaista sam kao sveštenik srećan što imamo ovako dobar verni narod u parohiji, koji u svakoj prilici pritiče u pomoć, bilo da je u pitanju crkva, manastir, a nedavno i za manastir Hilandar. Tako i kad su u pitanju potrebe pojedinaca i dečice u otadžbini mi nismo jedina parohija u Australiji koja to čini, znam da i drugi vode plemenite akcije. Iako smo udaljeni od matice, narod se međusobno pomaže, posećuje, a najlepše to pokazujemo kad činimo našto zajedno za naš narod tamo i kad treba da pomognemo onima kojima je pomoć neophodna – zaključio je sveštenik Savić.

Plemenitost

Članice Kola srpskih sestara su iz svojih ličnih sredstava kupile hranu kojom su poslužile prisutne na nedeljnoj akciji i time još jednom pokazale koliko je veliko i plemenitno njihovo srce za decu u nevolji.

– Ne samo da ćemo svaku plemenitu akciju podržavati, mi sveštenici ćemo uvek i učestvovati sa svojim narodom želeći da budemo ne samo deo akcije, već i da uključimo što više naroda. Lep broj ljudi je došao, narod ima osećaj da pomogne – rekao je sveštenik Savić i podsetio da crkva u Kizborou arganizuje i niz drugih humanitarnih akcija za pomoć srpskom narodu u otadžbini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here