Pexels
Ilustracija

Maskara je jedan od onih kozmetičkih proizvoda koje koristimo i nosimo sa sobom gde god da krenemo. Međutim, obično ne razmišljamo da je maskara, inače nastala u starom Egiptu, jaka šminka, koja je vremenom poprimila drugačiju teksturu.

Nekada su za njenu izradu korišćeni: izmrvljen ugalj, med, voda i još neki prirodni sastojci. Međutim, damama je jedino važno da iako izmenjenog sastava, i dalje postoji, s tim što se treba dobro informisati o načinu korišćenja, kao i o otklanjanju viškova.

Većina žena nije ni svesna koliko je zapravo šminka kojoj je prošao rok opasna. Ono što zavara jeste što se tragovi “kvarenja” ne vide na njoj, pa pogrešno mislimo da nam neće naškoditi.

Posledice su ne samo neprijatne, već mogu biti i katastrofalne, upozoravaju stručnjaci, a neke grupe su u većem riziku. Tako je oftamolog dr Tatjana Šilova upozorila da je opasno koristiti maskaru ako osoba nosi kontaktna sočiva.

Doktorka je otkrila i da žene koje su imale problema zbog upotrebe nekvalitetne ili šminke kojoj je istekao rok, obično traže pomoć oftamologa zbog komplikacija. Jedna od tih komplikacija je trovanje oka, odnosno intoksikacija, a koja ukoliko se pravovremeno ne leči, može da rezultira gubitkom oka.

“Tada oko postaje crveno, suzno, oštrina vida se smanjuje, površina oka postaje ‘sluzava’. Javljaju se i neke drugi alergijski simptomi, kao na primer svrab i peckanje. Ove tegobe značajno smanjuju kvalitet života i zahtevaju dugotrajno lečenje, i po nekoliko nedelja. Kada se ovakvim toksično-alergijskim reakcijama doda i nošenje kontaktnih sočiva, javljaju se veoma ozbiljne komplikacije, sve do gubitka oka”, upozorava.

Takve reakcije mogu da naruše zaštitnu funkciju očne površine, što povećava rizik od ulaska mikroba. A kako sočivo podstiče njihovu reprodukciju, to može dovesti do upale rožnjače oka, odnosno keratitisa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here