Ovacije za srpsku muzičku čaroliju

0

Oduševljena publika i sjajni muzičari filharmonije podelili su tokom koncerte iste, intenzivne emocije i jedinstvenu energiju koju je stvarana vrhunskim muziciranjem i toplim, iskrenim prijemom čarolije koju je stvorila muzika.
 

Dostojno predstavljanje Srbije

Goran Velimirović sa suprugom je bio na koncertu u Karnegi holu i kaže da tokom svog dvanaestogodišnjeg života u Njujorku nije prisustvovao lepšem događaju.

– Ovako se predstavlja naša država i naš narod, to je način da svet sazna o našoj kulturi. Bile je istinsko uživanje prisustvovati koncertu, puna sala, emocije, vrhunsko muziciranje, sve se poklopilo, i k tome cena karata je bila više nego prihvatljiva. Znate, to je bio osećaj da niko ne želi da vas orobi i da se na vama okoristi, iako bi se za ovakav događaj mirno mogla platiti i duplo veća cena od 25 dolara koliko je koštala ulaznica. Beogradska filharmonija ulepšala je jesen u Njujorku, kazao je na kraju naš sagovornik.

Na repertoaru su bili "Slovenski marš" Čajkovskog, arije iz Verdijevog "Bala pod maskama", Sibelijuseva druga simfonija, kao i muzika Stevana Hristića i Stanislava Biničkog, izvedena na bis nakon koje publika svojim dugotrajnim aplauzom naprosto nije dozvoljavala muzičarima da napuste pozornicu.

 

Kada ovaj tekst bude pred čitaocima, članovi Beogradske filharmonije već će biti u Beogradu, umorni od puta, ali srećni i puni utisaka sa ove kratke turneje na kojoj nisu imali vremena za obilaske gradova u kojima su gostovali, niti za noćna druženja sa prijateljima koji žive u Americi.

Sve je bilo podređeno koncertima, muzici i publici, jer tokom ovog prvog gostovanja u Americi u istoriji filharmonije valjalo je utabati stazu za buduće posete i nastupe.

 

No, žestok tempo tokom gostovanja za muzičare filharmonije nije ništa neuobičajeno. Oni su, kao izuzetni profesionalci, navikli na takav zgusnut raspored, nije ovo prvi put da su svirali dan za danom u različitim gradovima. Njihova posvećenost muzici i poslu koji rade kao istinski profesionalci, ali pre svega ljubav i emocija koju su podelili sa publikom ostaće u pamćena još dugo posle njihovog gostovanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here