Ove godine ubijena 21 žena, zlostavljano više od 2.700

0

Do smrtnih ishoda nije moralo da dođe da se reagovalo na pravi način – da su te žene blagovremeno tražile pomoć na adekvatan način i na pravom mestu (Ilustracija)
 

Vesna Stanojević je, međutim, istakla da je to značajno manje u odnosu na prošlu godinu, kada je pod istim okolnostima stradalo čak 46 žena.

 

Stanojevićeva kaže da do smrtnih ishoda nije moralo da dođe da se reagovalo na pravi način, odnosno da su te žene blagovremeno tražile pomoć na adekvatan način i na pravom mestu.

 

Ocenjujući da su brojke o stradalim ženama u porodičnim svađama velike, ona je uoči 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, istakla da to govori o tome koliko je nasilje u Srbiji rasprostranjeno i koliko imamo problema sa nasiljem u porodici, a da pri tom ne pridajemo mnogo značaja toj temi, koja je u stvari veliki društveni problem.

 

Stanojevićeva kaže i da je u ovoj godini, do 21. novembra, od Savetovališta neku vrstu pomoći zatražilo 2.712 žena. Ona misli, međutim, da je neuporedivo veći broj žena koje trpe nasilje, odnosno da je mali procenat onih koji se javljaju.

 

– Uglavnom imamo podatke koji se odnose na Beograd jer nam se u većini slučajeva, ne uvek, obraćaju žene iz glavnog grada. Ali Beograd nije Srbija – kaže Stanojevićeva i dodaje da je to tek mali procenat od broja žena koje trpe nasilje u Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here