Vladimir Nešović
Male tajne

Opera i teatar Madlenianum nastavlja svoje Virtuelno putovanje i u četvrtoj nedelji svoje online sezone emituje legendarne naslove domaćih autora.

Ove nedelje su pripremili predstave koje na najbolji način svedoče o našoj kulturnoj baštini. U sredu 22. aprila je premijera nacionalne opere Suton, kompozitora Stevana Hristića, u režiji Nebojše Bradića i pod dirigentskom palicom Vesne Šouc, premijerno izvedenu na sceni 22. oktobar 2016. godine, u okviru 48. BEMUS-a.

Radi se o jednoj od najboljih srpskih opera, jednog od najistaknutijih kompozitora u vremenu posle Mokranjca. Sem toga, ovo je integralna verzija partiture, jer se Madlenianum u saradnji sa Muzikološkim društvom Srbije potrudio da pronađe partituru baletskog čina, koja je bila izgubljena.

Sledi još jedan muzički komad koji će biti emitovan u petak 24. aprila – komad sa glumom, pevanjem i plesom Male tajne proslavljenog reditelja Gorana Markovića, na originalnu muziku Zorana Simjanovića, premijerno izvedenog 29. marta 2015.

Za prvu saradnju sa ovim pozorištem poznati filmski i pozorišni reditelj, Goran Marković izabrao je intimno delo o glumačkim počecima svojih roditelja, a ovo je prvi muzički komad koji Marković režira u pozorištu. Važno je napomenuti da su Male tajne i svojevrsna retrospektiva zabavne muzike u periodu od 1939, kada priča počinje, za vreme rata i nemačke okupacije, pa sve do 1958, kada se radnja završava. Muzičke tačke su inkorporirane u priču ali su istovremeno i numere za sebe.

Miris kiše na Balkanu

Za kraj ovonedeljne “trilogije” Madlenianum emituje svoju najposećeniju dramsku predstavu – Miris kiše na Balkanu, nastalu po najpoznatijem književnom delu Gordane Kuić, koje je 29. aprila 2009. doživelo svoju teatarsku verziju. Ova priča o sefardskoj sarajevskoj porodici u romantična i nemirna ratna vremena u vreme Drugog svetskog rata, u dramatizaciji Nebojše Romčevića, režiji Ane Radivojević Zdravković i uz patronat Gordane Kuić, a u tumačenju velikana našeg glumišta bio je veliki hit Madlenianuma za koji se uvek tražila karta više. Stara i nova publika moći će ponovo premijerno da ga pogleda u nedelju 26. aprila u 19.30.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here