pixabay.com

Dok se deterdžent za sudove može smatrati višenamenskim sredstvom za čišćenje, određene površine poput kožnog nameštaja ili tepiha ne bi trebalo da tretirate deterdžentom za sudove. 

Iako se deterdžent za sudove može smatrati adekvatnom zamenom za brojna sredstva za čišćenje posebne namene, neke površine bi ipak trebalo da preskočite. Zbog svoje namene za uklanjanje čvrstih, masnih mrlja sa posuđa može ostaviti tragove na predmetima poput kožnog nameštaja, vodokotlića, tepiha pa čak i vašeg automobila.

Vodokotlić

Postoji jedan deo vašeg toaleta u koji nikada ne smete da stavljate deterdžent za sudove, a to je vodokotlić. Gumeni i plastični delovi mogu se vremenom oštetiti deterdžentom za suđe. Iako se može činiti da je to jednostavan i brz način da očuvate svoj toalet čistim i svežim, bolje je da kupite proizvode napravljene posebno za vašu WC šolju, kako ne biste imali problema u budućnosti.

Tepih

Ako imate šampon za pranje tepiha i razmišljate o upotrebi deterdženta za suđe, razmislite ponovo. Šampon za tepihe ima odgovarajuću količinu pene i konzistenciju kako bi osigurao da ne upije previše vode u tepih, a mokar tepih znači buduću plesan. Osim toga, deterdžent za pranje suđa ostavlja drugačiji talog od šampona za tepihe, što ga čini težim za uklanjanje sa vlakana.

Kožni nameštaj

Korištenje vode, pomešane sa bilo čim, za čišćenje kože može ostaviti tamne mrlje koje nikada više ne možete otkloniti. Međutim, postoji još razloga za to da ne koristite deterdžent za sudove na koži. Koža je zanimljiva tkanina, napravljena od životinjske kože. Zbog toga ima pH nivo koji zahteva razmatranje pri odabiru pravog proizvoda za čišćenje. Mnoga sredstva za čišćenje imaju tendenciju da budu alkalnija, što znači da imaju viši pH nivo, što nije dobro za tkaninu.

Tako bi brzo čišćenje nameštaja deterdžentom za sudove počelo polako da kvari vaš kožni nameštaj, a sa vremenom uzrokovati pucanje i ljuštenje.

Automobil

Pranje automobila kod kuće štedi novac, ali treba da budete sigurni da koristite adekvatno sredstvo. Deterdžent za suđe nije pravi izbor. On je abrazivan i nije napravljen da dobro reaguje sa farbom automobila. Ukloniće svaki vosak sa vašeg automobila koji sprečava rđu, pa se zato ne preporučuje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here