pixabay.com

Zima je stigla u gotovo sve krajeve zemlje i mnogi građani se ujutro bude uz minuse.

Poznato je da neke stvari i proizvodi ne podnose dobro zimu i mogu se oštetiti, ali i napraviti štetu stvarima oko sebe. Stoga su stručnjaci za automobilizam iz CarMoneya otkrili stvari koje zimi nikako ne smete ostavljati u automobilu, prenosi N1 Zagreb.

Lekovi

Mnogi ljudi ostavljaju svoje dnevne lekove u automobilu kao podsetnik da ih ponesu na svakodnevno putovanje, ali ostavljanje lekova u automobilu preko noći tokom zime može umanjiti njihovu učinkovitost.

Tvrde tablete i kapsule bi trebalo da budu najmanje oštećene, ali tečnosti i lekovi za injekcije mogu doživeti promene s niskim temperaturama. Uvek čuvajte svoje lekove na sobnoj temperaturi kako bi zadržali svoju učinkovitost.

Naočare

Ostavite li svoje naočare za čitanje ili čak za sunce u automobilu tokom zimskih meseci, mogli biste otkriti da će se lako slomiti.

Ekstremno niske temperature mogu oštetiti sočica uzrokujući njihovo širenje i skupljanje, čineći pritom okvire podložnima pucanju. Ukoliko već držite naočare u automobilu, stavite ih u futrolu.

Muzički instrumenti

Uvek nosite muzički instrument u kuću kako biste izbegli nenamerno oštećenje u hladnoći.

Violine, gitare i violončela i drugi drveni instrumenti osetljivi su na skupljanje i širenje na niskim temperaturama, što će oštetiti ili slomiti spojeve, čineći ih neupotrebljivima za sviranje.

Baterije

Ako ste u iskušenju ostaviti paket baterija u automobilu “za slučaj da vam zatreba”, razmislite ponovo.

Otkrićete da će vaše baterije pre ostati bez energije zbog niske temperature koja utiče na elektrohemijske reakcije unutar samih baterija, a alkalne baterije mogu čak prsnuti i iscuriti.

Laptopovi i telefoni

Slično razlozima zašto je ostavljanje baterija u automobilu tokom zime loša ideja, laptop i drugi elektronski uređaji proći će jednako loše jer njihove unutrašnje litijum-jonske baterije postaju ugrožene hladnim vremenom.

Skupu elektroniku takođe treba iz bezbednosnih razloga izbaciti iz automobila preko noći.

Voda u flašama

Tečnost u bocama može se zalediti i pući stvarajući veliku štetu. Otvorenu bocu vode (nezatvorenu) koja je ostavljena u automobilu tokom zime nije pametno piti.

Iako nije posebno štetno, ne znate koliko se mikrobakterijskih čestica nalazi u vodi koja je bila izložena različitim temperaturama.

Sprejevi

Možda je primamljivo držati dezodorans u pregradi za rukavice, ali aerosoli mogu postati opasni ako su izloženi ekstremnoj hladnoći.

Niska temperatura može uzrokovati destabilizaciju limenki pod pritiskom, što može dovesti do pukotina ili čak eksplozije limenke. Isto važi i za lak za kosu, boju u spreju ili WD-40.

Hrana u konzervama

Niske temperature mogu naštetiti održavanju hrane svežom. Smrzavanje može prouzrokovati širenje konzervirane hrane, što dovodi do pucanja konzerve.

Ako poklopac nije slomljen, konzervu s hranom je moguće odmrznuti, ali ako izgleda ili miriše loše, nemojte je jesti.

Gazirana pića

Vaša omiljena limenka soka nikada ne bi smela biti ostavljena u automobilu preko noći na temperaturama ispod nule jer može stvoriti pravi nered kad limenka eksplodira.

Smrznuti gazirani napitak će se proširiti dok se smrzava i stvarati pritisak na CO2 iznutra, uzrokujući eksploziju limenke.

Boje i lakovi

Ako planirate preuređivati, ove zime svakako uklonite limenke boje iz automobila. Hladnoća može uticati na sastojke u boji, a smrzavanje, širenje, odvajanje i nakupljanje mogu je učiniti potpuno neupotrebljivom.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here