pixabay.com

Stroge roditelje možemo definisati kao ljude koji nisu dopuštali svojoj deci da rade šta god žele. Imali su pravila i bili su dosledni u njihovom sprovođenju.

Ponekad su možda bili previše autoritarni i ta je strogoća sigurno uticala na njihovu decu, možda i pozitivno i negativno. Dakle, ljudi koji su tokom odrastanja imali vrlo stroge roditelje obično imaju ovih pet osobina ličnosti.

1. Samodisciplina

Deca strogih roditelja odrastaju misleći da je svet vrlo strukturisano mesto. Razumeju pravila, zakone i rasporede jer su s njima imali iskustva.

Kao odrasli ljudi, često imaju dosta samodiscipline jer uče da kontrolišu ponašanje i donose odluke koje su u skladu s “pravilima”. Umesto da im roditelji uvek govore šta i kako trebaju raditi, naučili su sami da obavljaju stvari kako treba i na vreme.

2. Predanost

Strogi roditelji imaju tendenciju da veruju da čine pravu stvar i marljivo rade pa te vrednosti prenose i na svoju decu.

Ne dopuštaju im da se izvuku radeći stvari polovično. Umesto toga, podstiču svoju decu da rade stvari ispravno ako žele da uspeju. To znači da strogi autoritativni roditelji mogu odgajati decu koja znaju vrednost marljivog rada.

3. Poštovanje

Deca strožih roditelja učena su da poštuju starije i paze na svoje ponašanje. Bez obzira jesu li roditelji strogi i autoritativni ili prestrogi i autoritarni, njihova deca gotovo uvek odrastu znajući što su dobre maniri, čak i ako ih ponekad ne koriste.

4. Buntovništvo

Ako su roditelji prestrogi, njihova djeca mogu da se osećaju pod stresom i pritiskom. Kada odrastu, često postanu buntovnici. Osećaju potrebu da se pobune protiv pritiska koji su uvek osjećali. Dakle, najbuntovniji obično dolaze iz najstrožih porodica, piše Hack Spirit.

5. Varljivost

Ako roditelji postavljaju puno pravila i traže od dece da ih se pridržavaju, ona bi mogla da pokušaju da nađu način kako to da izbalansiraju ili ublaže. Umesto da stalno upadaju u nevolje ili razočaravaju svoje roditelje, postoji još jedan način na koji mogu upravljati situacijom – laganjem.

Kada deca osećaju pritisak da moraju da slede jako stroga pravila, mogu da lažu kao mehanizam suočavanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here