Unsplash
Ilustracija

Ovih dana se pravoslavni hrišćani koji praktikuju julijanski kalendar pripremaju da proslave najradosniji praznik – Božić. Za ovaj dan, domaćice vredno pripremaju tradicionalnu trpezu za kojom će se okupiti porodica i uživati u prazniku.

Običaj je da se na Božić na trpezi nađe bar sedam jela, jer ona simbolišu sreću i blagostanje. Ovaj običaj datira još iz starih vremena kada nije bilo dovoljno namirnica i svako jelo je simbolisalo jedan dan u godini zato ih je obavezno bilo sedam na trpezi.

Prema običajima, na vašoj božićnoj trpezi bi trebalo da se nađe ovih sedam jela.

1. Česnica

Glavno jelo na božićnom ručku trebalo bi da bude česnica, odnosno pogača u kojoj domaćica kuće sakrije metalni novac, zrno pasulja, kukuruza, grančicu ili nešto slično. Svi ukućani je okreću čitajući molitvu, a potom svako lomi jedno parče i pokušava da pronađe ono što je domaćica sakrila. Tako će po verovanju svaki predmet onom ko ga pronađe doneti nešto posebno.

2. Suvo voće 

Suvo voće je nezaobilazno na božićnoj trpezi i u toku ručka bi trebalo da stoji na stolu.

3. Pečenje

Pored česnice, na božićnom ručku glavno jelo je i pečenje. Uglavnom se peče na Badnji dan, tako da je spremno već na božićno jutro.

Pored pečenja sa ražnja, koje možemo da kupimo u mesari, domaćice vole meso da pripreme i u svom domu, u rerni. Ono je posebno mirisno i hrskavo i prazničnu trpezu učiniće raskošnom.

4. Predjelo

Na našim prostorima nijedno slavlje ili događaj ne može da prođe bez bogatog predjela, te to isto važi i za božićnu trpezu.

5. Salate

Od salata možete pripremiti rusku salatu, mimozu ili neku po vašem izboru.

6. Domaća čorba

Kada je ručak svečan, neka sva jela budu takva, pa umesto obične supe napravite ukusnu čorbu.

7. Sarma

Sarma je uglavnom zvezda svake trpeze, pa i božićne.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here