commons.wikimedia

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je ministar odbrane u Savetu ministara BiH Sifet Podžić jednostranom odlukom da se odloži zajednička vojna vežba Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači krajem nedelje, počinio krivično delo zloupotrebe nadležnosti i ovlašćenja.

– Ovo je frontalni napad na Srbiju i srpski narod, njegova prava i njegove interese. Podžić nije imao ovlašćenje Predsedništva i učinio je krivičo delo zloupotrebe nadležnosti. Na taj način će biti tretirano ovo pitanje. S druge strane, ovo je čist akt mržnje prema srpskom narodu i Srbiji kao državi – rekao je on.

On je dodao da je Podžić pokušao da izmanipuliše javnost, verovatno, kako je ocenio, pod političkim uticajem predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića i bošnjačkog člana Šefika Džaferovića.

On je izjavio da je ovo podsticaj da RS povuče svoju saglasnost o formiranju Oružanih snaga BiH, da vrati vojne nadležnosti u okvire RS i da pristupi formiranju Vojske Republike Srpske u skladu sa Ustavom BiH i Ustavom Republike Srpske.

– Žao mi je jer je očigledno da će ovo dovesti do dodatnog usložnjavanja kompletnih odnosa na nivou BiH – ocenio je Dodik.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je ranije da je danas otkazana zajednička vojna vežba oružanih snaga Srbije i BiH, koja je trebalo da se održi na poligonu “Manjača” u periodu od 9. do 16. oktobra, a o čemu je, kako navodi, obavešteno od strane Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

– Izražavamo žaljenje zbog otkazivanja, s obzirom da smo više od šest meseci zajednički planirali izvođenje ove vežbe – navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here