Twitter
Abdulah Kardaš

Veruje se da je militant Abdulah Kardaš izabran za naslednika lidera Islamske države Abu Bakr al Bagdadija, za kojeg SAD tvrde da je ubijen u specijalnoj misiji američkih snaga u sirijskom Idlibu, javio je američki magazin „Njuzvik“.

Prema izveštaju, Bagdadi je u avgustu zadužio Kardaša za „muslimanske poslove“ islamističke grupe, ali ga Islamska država nikad javno nije podržala.

Regionalni obaveštajni službenik rekao je za „Njuzvik“ da se pretpostavlja da je Kardaš preuzeo Bagdadijevu ulogu, preneo je Tass. On je izjavio da Bagdadi nije bio umešan u svakodnevne operacije grupe i da je bio formalni vođa.

„Bagdadi je samo govorio ‘da’ ili ‘ne'“, dodao je zvaničnik.

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je juče da je lider Islamske države poginuo na severozapadu Sirije kada je aktivirao pojas sa eksplozivom u tunelu u koji je ušao, bežeći od američkih vojnika.

On je rekao da je Bagdadi bio u tunelu sa svoje troje dece i da je aktivirao pojas sa eksplozivom od čije detonacije su svi poginuli. Tramp je zahvalio Rusiji, Turskoj, Siriji i Iraku na pomoći u ovoj akciji, uz napomenu da nije bilo žrtava na američkoj strani.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime