EPA/FOCKE STRANGMANN

Broj desničarsko i levičarsko ekstremističkih krivičnih dela u Nemačkoj je prošle godine značajno porastao, proizilazi iz novog bezbednosnog izveštaja.

Izveštaj je danas predstavio ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer.

Prema tom izveštaju je zabeleženo više od 22.300 krivičnih dela sa desničarsko ekstremističkom pozadinom, za deset odsto više nego 2018. Bezbednosne vlasti procenjuju da je potencijal desničarskih ekstremista u Nemačkoj na rekordnom nivou sa 32.000.

Među njima je, prema procenama vlasti, oko 7.000 pristalica ekstremističkog krila desničarske stranke „Alternativa za Nemačku“ (AfD).

Procenjuje se da je od tih desničarskih ekstremista 13.000 uvršteno u spremne na nasilje, što je za 300 više nego pre godinu dana.

– Ova oblast je najveća pretnja pretnja po bezbednost Nemačke i na tome se ništa nije promenilo – kazao je Zehofer.

On je ukazao da su i antisemitska nasilna dela porasla, a da su počinioci u 94 odsto slučajeva desničarski ekstremisti. Korišćenje antisemitskih teorija zavere je, prema njegovim rečima, „sramota za Nemačku“.

U prošloj godini registrovano je i oko 6.400 krivičnih dela od strane levice, što je porast od 40 odsto. Prema Zehoferu taj trend zabrinjava sve više.

On je ukazao da je uočen stalno povećana spremnost na nasilje. Na drugoj strani opala su krivična dela islamskih ekstremista, i uočeno je povećanje aktivnost stranih država.

Posebno u kriznim vremenima sajber napadi i kampanje dezinformacije su, kako se navodi u izveštaju, pojačane sa ciljem destabilizacije slobodarskog društva.

U izveštaju se, s tim u vezi, posebno navode Rusija i Kina.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime