Pixabay

CIRP je objavio svoj najnoviji izveštaj o Apple Mac liniji. Gledajući skup modela koje kupci poseduju, istraživanje je otkrilo neke zanimljive rezultate kada je u pitanju najpopularniji Mac.

Appleov MacBook ostaje glavni pokretač prodaje računara. MacBook Air i MacBook Pro čine 77% prodaje računara kompanije, dok desktop modeli čine samo 23%, prema novom izveštaju.

Prema CIRP-u, udeo MacBooka među Macovima povećao se za 3%, sa 74% na 77% u 12 meseci zaključno s martom 2023. godine.

Kada se radi o tome koji prenosivi računar je popularniji, između MacBook Air i MacBook Pro modela, mogli biste pretpostaviti da je to cenovno pristupačniji Air. Zvaničnik kompanije Apple je čak tokom uvodnog govora na WWDC23 rekao da je MacBook Air najomiljeniji Mac na svetu i najprodavaniji prenosivi računar na svetu.

Međutim, rezultati CIRP-a pokazali su da je 43% ispitanika reklo da ima MacBook Pro, dok je 34% reklo da ima MacBook Air.

CIRP obično sprovodi svoja istraživanja u SAD-u, tako da je sasvim moguće da kupci Applea u SAD-u naginju prema MacBooku Pro, što ga čini popularnijim u ovom izveštaju. Ali naravno, Apple ima kompletne podatke o prodaji Maca, tako da možemo verovati na reč da je MacBook Air najpopularniji Mac uopšteno.

S izlaskom Appleovog 15-inčnog MacBook Aira, njegova popularnost će gotovo sigurno rasti jer kupci ne moraju da izvrše nadogradnju na 16-inčni MacBook Pro zbog većeg ekrana.

Što se tiče ostalih rezultata CIRP-a, iMac je uzeo 10% od ukupnog broja, Mac Pro 9%, Mac mini 3%, a Mac Studio 1%, piše 9to5Mac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here