pixabay.com
Plaža na Jamajci

​Kristifor Kolumbo je zvanično prvi Evropljanin koji je otkrio Jamajku u maju 1494. godine.

U ovoj karipskoj državi živi oko 2.900.000 stanovnika, koji su većinom afričkog porekla. Površina ostrva iznosi skoro 11.000 kvadratnih kilometara, što je čini trećom po veličini državom Velikih Antila.

Pre nego što je kolonizovana, naseljavala su je domorodačka plemena – Aravak i Taino, koja su joj dala ime: Šamajka, što u prevodu sa lokalnog jezika znači “zemlja drveća i vode” ili “zemlja proleća”.

Jamajka je poznata kao jedan od najvećih izvoznika manga, banana i šećerne trske ali one nisu domaće kulture, za razliku od popularnog Ackee.

Takođe, na ovom tropskom ostrvu raste preko 200 vrsta orhideja.

Kako bi se rešili pacova, tokom 1872. godine na ostrvo su dovedeni mungosi. Osim pacova, ove mačkolike životinje pojele su i gotovo sve zmije, tako da ih sada na ostrvu skoro uopšte nema, što doprinosi Jamajci kao veoma popularnoj turističkoj destinaciji.

Kao bivša kolonija Jamajka je deo Komonvelta, a kraljica Elizabeta II u “zemlji drveća i vode” ima svog guvernera – koji ima protokolarnu funkciju.

Jamajka je 1962. godine bila prva država u Karibima koja je stekla nezavisnost.

Nacionalno piće Jamajke je rum.

Ijam Fleming je svih 14 nastavaka o Džejmsu Bondu napisao upravo na Jamajci. Jamajka je inače prepoznatljiva u svetu po svojim umetnicima, među kojima je i čuveni Bob Marli. Malo poznata činjenica je da se na ovom ostrvu proizvodi najviše muzike po glavi stanovnika.

Prema pojedinim istraživanjima Jamajčani su na vrhu lista najsrećnijih ljudi na svetu. Neobičan, ali veoma lep podatak je i da se na ovom ostrvu rađa velik broj blizanaca i trojki.

2 COMMENTS

  1. Nije blesav bio taj Kristobal Kolon iliti Kolumbo. I hvala mu što je kročio tamo, pa smo i mi saznali za Jamajku, stvarno je raj na zemlji. Bio jednom, i načisto se zaljubio. Sanjam o tome da spakujem stvari, pozovem medjunarodne selidbe pro move, i odem tamo, da do kraja života više ne obučem kaput, da živim lepo, slušam rege i uživam… Nažalost, za sada je to još uvek samo san.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here