Pixabay
Ilustracija

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, da bi meso u frižideru bilo sigurno za konzumiranje, morate ga pravilno odložiti.

“Velike komade mesa, poput pečenja ili celog pileta, treba podeliti u male količine, kada ih stavljamo u frižider. Ostatke treba čuvati u frižideru na temperaturi od četiri i po stepena ili hladnije i to najkasnije dva sata nakon kuvanja. Međutim, ako je hrana bila izložena temperaturama višim od 32 stepena, trebalo bi je staviti u frižider u roku od jednog sata. To se radi kako bi se sprečio razvoj bakterija”, tvrde stručnjaci iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Konzumiranje hrane u kojoj se nalaze bakterije može vas izložiti riziku od teških bolesti. Ešerija koli i salmonela dve su uobičajene vrste bakterija koje se mogu naći u mesu. Ako ste konzmurali namirnice koje sadrže ove bakterije možete razviti trovanje hranom. Ešerija može uzrokovati dijareju, infekcije mokraćnih kanala, respiratorne bolesti i infekcije krvotoka, dok salmonela izaziva mučninu, povraćanje, groznicu.

Prema Centru za kontrolu bolesti veći rizik imaju deca mlađa od pet godina, trudnice, kao i osobe starije od 65 godina, čiji je imunitet oslabljen.

Termički obrađeno (pohovano, pečeno ili prženo) meso u frižideru sme da stoji do četiri dana, dok slanina ili kobasica mogu sigurno izdržati u frižideru do nedelju dana.

Takođe, vrlo je bitno napraviti i pravilni raspored na policama frižidera. Nije svejedno ni kako je hrana upakovana, jer se uprkos niskoj temperaturi jači mirisi mogu proširiti na sve namirnice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here