Pixabay.com
Ilustracija

Nikada ne bi trebalo da se desi da koža bude predugo pod šminkom.Osim što joj šteti, ne dozvoljava joj ni da “diše”, što joj dodatno odmaže.

Međutim, šminka je uglavnom neophodna.

Bilo da vam je posao da je nosite, ili da jednostavno odlazite na posao, ali činjenica je da većina žena, bez nje, ne može da zamisli dan.

A šminku je onda, na kraju dana, potrebno i skinuti.

I da kožu ne biste dodatno oštećivali ili nadražili, pokušajte sa korišćenjem uz pomoć namirnica iz kuhinje koje su u potpunosti bez hemikalija.

Ova prirodna sredstva su jednostavna i za pripremu i za upotrebu.

Mleko i jogurt

Mleko čisti i najdublje slojeve kože, a pravi je izbor za osetljive oči. Ono umiruje i čisti masnoću, a proteini koje sadrži koža lako upijaju što pospešuje njenu obnovu. Dovoljno je jednu kašiku mleka pomešati sa nekoliko kapi bademovog ulja i sredstvo za skidanje šminke je gotovo.

Slično delovanje ima i jogurt koji vlaži kožu i vraća joj elastičnost, pa ga možete pomešati sa nekoliko kapi bademovog, kokosovog ili maslinovog ulja i njime očistiti ostatke šminke.

Krastavci

Krastavci su bogati mineralom silicijumom koji jača vezivno tkivo u koži. Osim toga, oni podstiču prirodnu proizvodnju kolagena i usporavaju proces starenja, a u kombinaciji sa mlekom uspešno skidaju šminku.

U blenderu izmiksajte jedan krastavac, postepeno dodajte pola šolje mleka i nastavite da mešate. Nakon toga mešavinu stavite u drugu posudu i kuvajte oko 10 minuta. Ostavite da se hladi.

Tonik za čišćenje možete da napravite na jednostavniji način, tako što ćete da izrendate krastavac, procedite sok i dodate nekoliko kapi dečjeg ulja.

Ulje

Maslinovo ulje uspešno uklanja šminku, pa čak i vodootpornu maskaru. Umočite vatu u ulje i očistite lice, ili maslinovo ulje pomešajte sa ricinusovim uljem, tako da srazmera bude 1:1. Takva kombinacija odgovara svim tipovima kože, dok se čisto ricinusovo ulje preporučuju masnoj koži.

Kao zamena za maslinovo ulje mogu da posluže bademovo ulje i ulje semenki grožđa koja su bogata vitaminom E i blagotvorno deluju na kožu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here