Pixabay.com

Novo istraživanje pokazalo da je nedostatak ljubavi najčešći razlog razvoda, a potom slede komunikacijski problemi.

Dok nas smrt na rastavi, reči su kojima se mnogi parovi obavezuju na partnerstvo do kraja života. I niko od njih ne ulazi u brak misleći da će se razvesti. No, nažalost, bez obzira na to s koliko ljubavi parovi uđu u brak, veze se pokvare i parovi razvedu. Intrigantna nova studija o ljudima koji su se nedavno rastali bliže je pogledala neke od tih razloga, rasvetlivši najčešće faktore koji su uticali na to.

Studija objavljena u časopisu “Journal of Sex & Martial Therapy” ispitala je 2.371 razvedenu osobu, tražeći od njih da odaberu više od jednog razloga za razlaz. Ovo su najčešći odgovori.

1. Nedostatak ljubavi ili intimnosti

Najčešći odgovor, koji je dalo 47% učesnika, bio je nedostatak ljubavi ili intimnosti. Ili zato što se jedan odljubio ili su oba partnera prestala da osećaju ljubav.

2. Komunikacijski problemi

Brojni stručnjaci i terapeuti navode da je ovo veliki problem koji na kraju može završiti razvodom. Međutim, 44% učesnika istaklo je da je razvod bio posledica komunikacijskih problema, što ga čini drugim najčešćim problemom. Naučnici su objasnili da bi to moglo da znači da svaki supružnik ima drugačiji stil komunikacije ili da je jedan manje komunicirao od drugog.

3. Nedostatak simpatije, poštovanja i poverenja

Treći najčešći razlog bio je nedostatak simpatije, poštovanja i poverenja, a odabralo ga je 34% učesnika ovog istraživanja.

4. Udaljenost

Brojni supružnici, njih čak 32%, otkrili su da su se s vremenom udaljili. Naučnici su utvrdili da bi to moglo da znači da je svaki supružnik razvio različite vrednosti ili da su hteli da učine nešto drugo sa svojim životima što nisu planirali kad su stupali u brak.

Šta istraživači misle o tim odgovorima?

Stručnjaci za odnose uočili su kako su tokom godina učesnici istraživanja promenili svoje odgovore navodeći emocionalne i lične razloge, dok su razlozi zbog kojih su se ljudi razvodili nekad obično bili zasnovani na ponašanju supružnika.

“Četiri najčešće navedena razloga ispitanika u našoj studiji odražavaju romantične, emocionalne i međuljudske aspekte bivše veze. U skladu s tim, može se zaključiti da ovi nalazi podržavaju novije rezultate istraživanja da su ponašanja, poput nasilja i zavisnosti, s vremenom opali, dok su se psihološki i emocionalni razlozi razvoda povećali”, navode istraživači.

Drugim rečima, živimo u eri u kojoj je lično zadovoljstvo važno, a ako nas brak ne zadovoljava jer ne osećamo da nas partner ceni ili je nestalo romantike i ljubavi, razvod je postao prihvatljiva opcija.

Koji znaci pokazuju da bi ti problemi mogli da se pojave u vašem odnosu?

– Ako niste zadovoljni, imate manje strpljenja prema partneru ili primetite značajne promene u odnosu, obratite pažnju – to bi mogle biti crvene zastavice – rekla je Rejčel Nidl, direktorka Instituta za savremenu seksualnu terapiju na Floridi.

– Drugi znaci upozorenja uključuju – manje nežnosti, manje ljubaznosti jednog prema drugom, provođenje manje vremena zajedno, međusobno se ograđujete ili pretpostavljate najgore o svom partneru – objašnjava Nidl.

– Kako biste sprečili ove probleme – provedite najmanje 10 minuta dnevno povezujući se. To ne znači razgovarati o poslu ili deci, već se radi o nastavku međusobnog upoznavanja, razmeni osećanja ili iskustava ili samo o prisutnosti – objašnjava ona.

Takođe, savetuje, možete zakazati mesečni razgovor sa svojim partnerom.

– Tokom takvih razgovora možete pričati o tome kako se osećate u vezi, šta bi moglo da vam zatreba od partnera i podeliti stvari koje cenite u vezi s njim – rekla je Nidl.

Cilj je da se oba supružnika osećaju saslušanim i cenjenim, što zauzvrat održava brak zadovoljavajućim i ispunjenim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here