Tanjug
Auto-put Beograd - Zagreb

U utorak će, u prisustvu predsednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, svečano biti označen početak radova na autoputu Beograd – Sarajevo, deset meseci od potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica saobraćajnice u koju će biti uloženo 250 miliona evra.

Ovaj auto-put, značajan za povezivanje celog regiona, gradiće se, prema informacijama dobijenim od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u dva pravca: Bijeljina – Sremska Rača (granica sa BiH) – Kuzmin i Požega – Kotroman (granica sa BiH).

Vrednost Komercijalnog ugovora je 250 miliona evra i obuhvata pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na deonici Sremska Rača-Kuzmin – ukupno 225 miliona evra – i pripremu projektne i tehničke dokumentacije za deonicu Požega-Kotroman – 25 miliona evra. Projekat ce se finansirati iz zajma turske Eksim banke i budžeta Republike Srbije.

Autoput Beograd-Sarajevo, deonica Bjeljina-Sremska-Rača-Kuzmin – veza sa autoputem E-70, Beograd-Zagreb – ima dužinu od oko 18 kilometara.

Deonica je, objašnjavaju nadležni, projektovana kao klasičan autoputni profil sa dve vozne i jednom zaustavnom trakom (za svaki smer vožnje) i srednjim razdelnim pojasom, za brzinu od 130 kilometara na čas.

Deonica auto-puta od Kuzmina do Sremske Rače, dužine oko 18 kilometara, projektuje se kao deo budućeg autoputnog pravca prema Bijeljini. Glavni objekat na trasi autoputa je most preko reke Save kod Sremske Rače, a dužina mosta je oko 1,3 kilometara. Pored mosta preko reke Save, predviđena je i izgradnja graničnog prelaza.

Dalje, autoput E-761, deonica Požega-Užice-Kotroman (granica sa BiH), dužine oko 60 kilometara sa Koridorom 11 povezuje se u Požegi, a od Požege preko Moravskog koridora (E-761) povezuje se u Pojatama sa Koridorom 10.

2 COMMENTS

  1. Турчине доста си нам зла нанео и сад је време да аутопутем спојиш Београд и Српско Сарајево. Незабораван је макадамски пут за Сарајево, преко Романије, који сте истини за вољу ви градили.
    https://www.youtube.com/watch?v=kWWZ5UV1u4Y

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here