pixabay.com

Ljubav i seksualna privlačnost imaju zajedničke osobine: i jedna i druga su snažne emocije, seksualnu privlačnost možemo iskusiti i prema ljudima koje volimo.

Međutim, možemo da je osetimo i prema ljudima koje ne volimo. Dok je krajnji cilj seksualne privlačnosti seks, ljubav je orijentisana na održavanje odnosa, na održavanje jake veze definisane bliskošću i zajedničkim životom.

Ovo su neke od ključnih razlika između ljubavi i požude:

Ljubav ispunjava našu potrebu za podrškom. U kulturnom smislu često povezujemo seksualnu privlačnost i ljubav, ali uočeni su dobri razlozi za mišljenje da da postoje zapravo tri različita motivaciona sistema. Požuda može biti pokretač koji podstiče našu potragu za vezama, privlačnost nam može pomoći da razlikujemo između manje ili više poželjnih partnera, a ljubav može biti ono što nas drži u blizini da reagujemo i brinemo o drugima. Ljubav je posebno važna kada smo tužni, uplašeni ili nam je na neki drugi način potrebna podrška.

Ljubav primorava na iskrenost. Kada se osećamo sigurno u vezama – znamo da nas neko voli i da će biti tu za nas – ponašamo se autentičnije. Ako dovodimo u pitanje nečije pouzdanje, plašimo se da će nas napustiti ili ako mislimo da možda neće biti tu kad nam je potreban, skloniji smo laganju ili obmanjivanju. Drugim rečima, osećaj sigurne ljubavi u vezi povećava autentičnost. Sama seksualna privlačnost verovatno neće podstaći ovaj isti stepen autentičnosti.

Ljubav nas čini spreminima za žrtvovanje. Žrtvovanje nije zabavno: uključuje odricanje od nečega dragocenog (na primer vremena, novca…) i može imati visoku cenu. U vezama je spremnost na žrtvu povezana sa višim nivoima posvećenosti i ulaganja u vezu. Ova vrsta veze je više slična ljubavi nego seksualnoj privlačnosti; prikazuje planove za budućnost i brigu o nekome.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime