EPA/Boris Pejovic

Povlačenje ili izmena spornog Zakona o slobodi veroispovesti, oporavak ekonomije i eliminacija kriminala i korupcije samo su neki od neodložnih zadataka za novu Vladu Crne Gore, kaže za Sputnjik Srećko Crnogorac, član ekspertskog tima lidera koalicije „Za budućnost Crne Gore“.

Nemoguće je, kaže Crnogorac, preceniti herkulovski zadatak koji očekuje novu Vladu Crne Gore na pomirenju veštački podeljene zemlje i oporavku devastirane privrede. Ipak, možda je i ponajveći zadatak onaj koji se neće naći u planovima i programima, a leži u oporavku moralnog tkiva naroda, kojem je za trećinu veka rutinske korupcije, bestidnog kriminala i svake vrste drskog poroka, promenjen visokoetički mentalitetski sklop po kojem je narod Crne Gore bio slavan.

Povlačenje ili izmena zakona o slobodi veroispovesti

U razgovoru za Sputnjik Crnogorac komentariše nekoliko ključnih tačaka koje on vidi kao primarne zadatke nove Vlade u Podgorici.

– Ne može se zamisliti bolji i adekvatniji početak povratka etičkim imperativima, kao ni bolji početak rada nove Vlade i nove Skupštine, od povlačenja ili izmene i dopune tzv. Zakona o slobodi veroispovesti, kao uvoda u bolje i formalizovane odnose Crkve i moderne sekularne države – kaže Crnogorac.

On, međutim, primećuje da je povlačenje zakona tek početak i da će proći verovatno generacije dok se crnogorsko društvo oporavi i povrati iz krajnjeg nihilizma i amoralizma u koje je survano.

Depolitizacija institucija

Što se pak tiče ostalih ključnih ciljeva nove crnogorske Vlade, naš sagovornik ističe da ona prije svega mora izvršiti hitnu dekonstrukciju partokratskog i koruptivnog aparata i oporaviti državnu upravu na meritokratskim principima, temeljno depolitizujući institucije.

– Zadatak će biti otežan verovatnim prisustvom jednog broja „trojanskih konja”, koji će dobiti zadatak da vrše sabotažu rada Vlade, na šta treba odgovoriti hitnim procesuiranjem svih onih koji krše zakon ili rade protiv dobra države. To pokazuju primeri i dalje prisutnog govora mržnje koji dolazi iz i dalje kontrolisanih medija – kaže Crnogorac.

Stabilizacija ekonomije, diverzifikacija privrede

Član ekspertskog tima Zdravka Krivokapića takođe predviđa da će proces stabilizacije crnogorske ekonomije biti kompleksan i mukotrpan – od hitnog saniranja budžetskog deficita, sporazuma o reprogramiranju postojećeg duga, programa stabilizacije javnih finansija, pa do dugoročnog planiranja kroz napore da se privreda diversifikuje.

– Potpuno je jasno kako neproizvodna ekonomija, zasnovana na sektoru usluga, ne može preživeti, osim u neodrživim i danas nemogućim uslovima jeftinih kredita i jeftinog novca s početka ovog veka. Naporom da, prvi put u svojoj istoriji, Crna Gora postane država koja će uhvatiti priključak sa novom industrijskom revolucijom, a za čije proizvode je raspolaganje sirovinama od manjeg značaja nego li ikada do sada, zemlja može dobiti do sada neslućene razvojne šanse – smatra Crnogorac.

Eliminacija kriminala i korupcije, uređenje biračkih spiskova

Kao četvrto, Crnogorac upozorava da će svi ovi napori biti uzaludni, ukoliko se ne preduzmu najodlučnije i radikalne mere na trajnom zatiranju kriminalnih kartela, a koji su, kako kaže, na proteklim izborima napokon izgubili svoju političku zaštitu.

– Eliminacija kriminala i korupcije, odnosno njihovo svođenje na meru uobičajenu u savremenim evropskim društvima, je sine qua non razvoja zemlje. Podrazumeva se, uređenje biračkih spiskova i ostvarenje svih uslova za održavanje prvih fer i slobodnih izbora, od najveće je važnosti. Bez njih, kriminalno-političkim organizacijama bi se nanovo omogućilo da kupe političku moć i uticaj, kojima se nikada ne bi mogle nadati u normalnim izbornim uslovima – upozorava Crnogorac.

Suočavanje sa epidemijom Kovida 19 najveći izazov

Na koncu, kao peto, sagovorik Sputnika nema dilemu da od svih zadataka koji u ovom trenutku stoje pred novom Vladom, niti jedan neće biti dramatičniji od katastrofalnih posledica višedecenijskog zanemarivanja javnog zdravlja zarad, kako kaže, privatnog luksuza pojedinaca iz odlazeće vlasti.

Koliko je stanje u sistemu zdravstva alarmantno, za Crnogoraca pokazuje primer od pre nekoliko dana iz Nikšića kada gradska bolnica zbog popunjenosti kapaciteta više nije mogla da prima zaražene od kovida, pa su javnost obišle slike pacijenata koje leže na klupi u parku ispred nikšićke bolnice.

– Tragične i uznemirujuće slike iz Nikšića mogu se ponoviti u gorem obliku u svim našim gradovima, jer je pseudonaučnim, a potom i politikantskim odgovorom prošlog veka odlazeći režim pripremio tešku predstojeću jesen i zimu, kada će se zbog prirodnog pada ljudskog imuniteta i lakše prenosivosti bolesti, zdravstveni sistem naći pred najvećim izazovom u istoriji – zaključuje Crnogorac.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime