Pexels.com

Svaka ljubav podložna je izazovima, pa i one koje su se na početku činile savršenim mogu rezultirati – razvodom braka.

Prema rezultatima jednog od poslednjih istraživanja, u Srbiji se raspadne svaki četvrti brak, i to u proseku najkasnije nakon trinaest godina.

Razvod braka nije retkost u našoj zemlji, gde je statistika poražavajuća, a situacija u nekim drugim zemljama još je ozbiljnija. Primjera radi, u SAD propadne polovina prvih brakova, čak 60 posto drugih i 73 posto brakova na koje su parovi računali kao na “treću sreću”, piše portal marriage.com.

Tokom godina u svetu su sprovedena brojna istraživanja i kalkulacije kako bi pokušalo da se utvrdi koje su godine braka najkritičnije, odnosno kada supružnici najčešće donose odluku o razvodu.

Iako nije reč o zlatnom pravilu, pokazalo se da u većini slučajeva brakovi “pucaju” tokom prve, kao i sedme i osme godine.

Teorija o sedmoj godini braka kao najkritičnijoj postoji već godinama, a popularizovao ju je i film Bilija Vajldera iz 1955. godine “The Seven Year Itch”, sa Merilin Monro i Tomom Juelom u glavnim ulogama.

Parovi koji prežive najkritičniju sedmu godinu, kao i osmu, koju takođe prati visoka stopa razvoda, mogu reći da su “na konju”, jer je statistika pokazala da se najmanje razvoda bilježi u periodu od devete do petnaeste godine braka, pa se ono često naziva i “drugim medenim mesecom”.

Stručnjaci su detektovali i najčešće razloge zbog kojih se parovi razvode. To su: finansijski problemi, neslaganje supružnika oko planova za budućnost, preljuba, neslaganje s članovima partnerove familije, gubitak povezanosti i ljubavi…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here