commons.wikimedia
Devojčica iz Južnog Sudana

Južni Sudan, Avganistan, Sirija, Libija i Somalija proglašene su za najrizičnije zemlje za 2024. godinu na listi koju je sastavila medicinska i bezbednosna konsultantska kuća International SOS.

Mapa procenjuje različite faktore za informisanje putnika i preduzeća o potencijalnim pretnjama u zemljama širom sveta. Ona objedinjuje ocene zdravstvenih i bezbednosnih rizika, odražavajući uticaj događaja kao što su tekući sukobi u Ukrajini i rat između Izraela i Hamasa.

Ove godine, po prvi put, mapa koju možete pronaći na linku uključuje i ocene zasnovane na opasnostima od klimatskih promena. Zemlje su ocenjene za svaku kategoriju rizika – medicinski, bezbednosni i klimatske promene – na skali od pet nivoa u rasponu od „niskog“ do „veoma visokog“ za medicinske i klimatske promene, i „beznačajnog“ do „ekstremnog“ za bezbednost.

U kategoriji „bezbednosti“, Ukrajina, Sirija, Irak, Avganistan, Libija, Jemen, Južni Sudan, Centralnoafrička Republika i Somalija dobili su najviši nivo upozorenja „ekstremno“.

Delovi Libana, Palestina i Rusija su zabeležili porast bezbednosnog rizika, zajedno sa Ekvadorom i delovima Kolumbije nakon porasta kriminala i nemira.

Najsigurnije zemlje su sve u Evropi: Island, Luksemburg, Norveška, Švajcarska i Danska. U kategoriji „medicina“, zemlje označene kao „veoma visoki“ rizik su Sirija, Irak, Avganistan, Jemen, Severna Koreja, Palestina, Haiti, Libija, Niger, Burkina Faso, Gvineja, Gvineja Bisao, Sijera Leone, Liberija, Sudan, Južni Sudan, Centralnoafrička Republika, Eritreja, Burundi i Somalija.

Zemlje pod „vrlo visokim“ rizikom u kategoriji klimatskih promena su: Sirija, Irak, Afganistan, Jemen, Čad, Niger, Mali, Nigerija, Centralnoafrička Republika, Južni Sudan, Etiopija, Somalija, Demokratska Republika Kongo i Mozambik.

Kad se radi o Srbiji, označena je žutom bojom, koja označava srednji rizik u kategoriji „medicina“, a u kategriji bezbednosti Srbija je dobila ocenu „nizak“ rizik. U kategoriji klimatskih promena označena je niskim rizikom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here