Promo

Kada čovek čita u mozgu se dešavaju različiti procesi, a oni su takvi da samo potpomažu naš intelektualni razvoj. Čitanjem se trenira mozak, kao što se trčanjem treniraju mišići. Bogati se rečnik. Stiče samopouzdanje, vera u sebe i svoje sposobnosti. Naučne studije pokazuju da čitanje smanjuje rizik od demencije.

Knjiga je odličan prijatelj gde god da ste. Bilo struje ili ne – knjiga je tu. Opušta i, stručnjaci kažu, smanjuje stres.

Verovatno ste se i sami uverili da dok čitate odlutate u drugi svet, zaboravite gde se nalazite. I onda, kad vam nešto iz vaše okoline odvuče pažnju od knjige, shvatite da niste bili posve prisutni.

Ranije su mnogi uživali u čitanju, a posebno deca

Pre nego što se pojavila televizija i kompjuteri, čitanje je bilo veoma popularno. Ljudi su uživali trošeći svoje slobodno vreme na čitanje knjiga.

Deca bi veoma rano zavolela čitanje i uživala uranjajući u svet mašte, pogotovo kad je reč o knjigama za decu kao što su Alisa u zemlji čuda, Hari Poter serijal i klasične bajke poput Crvenkape i Trnove ružice.

Čitanje omogućava bolji intelektualni razvoj

Deca i adolescenti koja uživaju u čitanju imaju razvijenije kreativne sposobnosti, a samim tim i postižu bolje rezultate u školi i tokom studiranja. Uopšteno se smatra da čitanje značajno doprinosi intelektualnom i mentalnom razvoju dece i da poboljšava koncentraciju.

Ljubav prema čitanju razvija se u ranom periodu života. Pred spavanje čitajte svojoj deci njihove omiljene knjige za decu. Uživaće slušajući vaš glas i omiljenu priču. Simpatično je da posle nekoliko čitanja iste priče, kao što je na primer Alisa u zemlji čuda, dete će znati skoro sve od reči do reči ali će i dalje želeti da sluša o svom omiljenom junaku.

Čitanje na glas podstiče osećaj bliskosti između deteta i roditelja.

Lakše prihvatanje lektira

Dete koje je rano zavolelo knjige i uživanju u čitanju lakše će prihvatiti lektiru u školi. Razumeće bolje radnju romana i znati da prepričava pročitanu knjigu.

Knjiga je odličan drug

Slobodno vreme ljubitelj knjiga provešće uz knjigu, a ne na ulici gde je velika mogućnost da upozna loše društvo. Vremenom će upoznati sebi slične drugare i drugarice  i na taj način kretaće se nekim drugim stazama, živeti po pravilima, koje ne nameću trendovi sa malih ekrana. Knjiga je drug i poveznica za jedan novi, mnogo lepši i kreativniji svet.

Pomozite detetu u odabiru knjiga

Vremenom dete će biti sve samostalnije u čitanju ali trebaće mu u početku vaša pomoć oko odabira knjiga za decu. Njima je tada najinteresantnija fantastika poput romana o Hariju Poteru, doživljaji njihovih vršnjaka, enciklopedije, biografije poznatih ličnosti. Dete treba da prepozna žanr koji mu se sviđa. U suprotnom čitanje mu može postati neinteresantno.

Razgovarajte s njima o knjizi koju su pročitali. Bilo bi dobro da ste i vi tu knjigu čitali pa da možete da komentarišete. Ako niste onda ih pažljivo slušajte.
Deca vole da ih roditelji slušaju i kad znaju da vam je važno njihovo mišljenje.

Čitajte zajedno i tako naučite dete da zavoli čitanje

Izdvojte bar sat vremena dnevno i čitajte zajedno tako što ćete vi čitati vašu knjigu, a dete svoju.

Kutak za čitanje

Napravite kutak za čitanje u kome ćete zajedno uživati. Može i sa svojim društvom da čita u tom kutku. Trudite se da tu uvek bude udobno, osvetljeno sa novim materijalima za čitanje.

Usvajanje navika za čitanje ne ide tako lako

Za veliki broj dece, proces usvajanja čitanja ne ide tako lako. Neka deca imaju realnih poteškoća u usvajanju veštine čitanja, dok druga jednostavno još nisu shvatila kako čitanje može biti zabavno.

Nagradite dete knjigom

Za dobru ocenu i za neki dobro obavljen zadatak nagradite ih knjigom. U početku neka to budu slikovnice koje će oni zavoleti, a vremenom znaćete interesovanja vašeg deteta pa u skladu sa tim kupujte knjige.

Odlazak u biblioteku

Odvedite dete u biblioteku. U nekim postoji kutak za decu, gde im bibliotekar čita knjigu. To će im sigurno biti zabavno i tražiće da ga dovedete ponovo.

U kupovinu knjiga krenite zajedno

Ljubitelji knjiga uživaju u kupovini knjiga baš kao neke osobe dok kupuju garderobu, šminku ili obuću. To zadovoljstvo dok ste u knjižari ne može da se ne vidi. Baš zato povedite dete. Kad vidi vaše ushićenje i ono će uživati u tom ritualu.

Pozovite drugare

Dok su deca mala pozovite njihove drugare, neka posedaju u krug dok im vi čitate neku avanturističku knjigu. Na taj način pored vašeg deteta naučićete i tuđu decu da zavole čitanje.

Potrudite se malo i da odglumite te scene iz knjige. Možda ne baš svi ali većini će se svideti to i poželeće ponovo da dođe kod vas i vašeg deteta. Pritom vaše dete će biti ponosno što je njegov roditelj tako zabavan i što vas njegovi drugari hvale.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here