pixabay.com

Teško je priznati da se odnos koji je počeo odlično i sa toliko obećanja pretvorio u nešto loše. Kad uđemo u vezu, često nosimo ružičaste naočare, fokusirajući se na sve dobre osobine partnera i zanemarujući njihove greške.

Ako primetite ova tri znaka, vreme je da, najblaže rečeno, ozbiljno razmislite jeste li u vezi koja je prava za vas.

Nemate ličnu slobodu

Veza ne bi trebalo da se zasniva na kontrolisanju druge osobe, već da dajete jedno drugom potpunu slobodu i da donosite međusobno usklađene odluke. Svaka osoba ima jedinstvene potrebe, a najbolji odnosi su oni u kojima partneri ispunjavaju najvažnije potrebe jedni drugih. Ako otkrijete da vaš partner kontroliše kako trošite novac, sa kim se družite, kako se oblačite ili bilo koje druge odluke, shvatite to kao veliku crvenu zastavu.

Ljudi koji žele da kontrolišu svoje partnere nesigurni su u pogledu svoje sposobnosti da zadovolje partnerove potrebe. Plaše se da će sloboda pomoći njihovom partneru da shvati da je život bolji bez veze. Siguran partner ne sumnja u svoju sposobnost da zadovolji potrebe drugih; znaju da ako ih partner ostavi zbog nekog drugog, veza nije ni bila prava.

Vaš odnos 80/20 je isključen

Džon Gotman, poznati istraživač parova, u stanju je da predvidi razvod sa 90 odsto tačnosti. Kako to radi? Gledajući kako partneri međusobno komuniciraju, oni kodira njihov odnos pozitivne i negativne razmjene. Parovi bi trebali da imaju najmanje 80 posto pozitivnih interakcija. Ostalih 20 procenata, prema Gotmanu, možda nikada neće biti rešeno; argumenti koji su prisutni na početku veze verovatno će ostati isti do kraja.

Umesto da se fokusiramo na izvore sukoba, cilj bi trebalo da bude povećanje potitivnih trenutaka. Radite na tome da odnos učinite što je moguće pozitivnijim, a ostatak pustite. Ako se nađete u vezi s srazmerom nagnutom prema negativnom, to možda nije najzdraviji odnos.

Želite da budete sami kod kuće

U lošoj ste vezi kada prečesto želite da vam partner nije u blizini. Počinjete da shvatate da bi život mogao biti lakši i srećniji bez njih. Kada ste oboje prisutni, stvari su napete, dolazi do svađa i osjećate se nesrećno. Svako jutro buđenje je užasno jer su još uvek tamo.

Nemojte ostati u vezi samo zato što mislite da nećete pronaći nikoga boljeg; bolje je biti sam. Potrebna je hrabrost da priznate da se odnos pokvario, ali biste se iznenadili koliko snažni i srećni možete biti sami.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here