commons.wikimedia/Chri17
Grac

U austrijskoj pokrajini Štajerska u nedelju su održani opštinski izbori, prvi u periodu koronavirus krize, iz kojih su kao pobednici izašli Narodna partija Austrije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca i Socijaldemokratska stranka (SPO), dok je Slobodarske partija (FPO) pretrpela debakl.

Na izbore je izašlo 62,6 odsto glasača, za oko deset odsto manje nego 2015, od kojih je čak 47,2 procenata poverenje dalo OVP. U poređenju sa prethodnim izborima u Štajerskoj to je plus od 4,5 odsto.

Na drugom mestu je SPO koja je osvojila 31,9 odsto glasova, za 0,3 odsto više nego 2015.
FPO je osvojila 8,2 odsto glasova, što je minus od 5,7 procenata, a četvrta snaga u pokrajini je stranka Zelenih kojoj je 4,7 odsto Štajeraca ukazalo poverenje, za 1,4 odsto više nego na prethodnim izborima.

OVP je u pojedinim opštinama, kao što je Marijacel, uspela da “preotme” vlast od SPO, kao i, što se smatra senzacijom, u železničkom gradu Selctalu.

Takođe i u Ajzenercu, gde je SPO uvek vladala, i u kojoj je Komunistička partija (KPO) uvek imala dobar rezultat, OVP je uspela da preuzme vlast. Komunisti su, međutim, uspeli da se postave kao druga snaga u Trofajahu, odmah iza SPO. SPO je uspela u industrijskim gradovima da zadrži svoju većinu i čak osvoji dvotrećinsku većinu.

FPO, na drugoj strani, izgubila je jedino mesto gradonačelnika koje je imala u Štajerskoj, a to je mesto Brajtenau.

Predsednik pokrajine i šef OVP Štajerske Herman Šicenhefer rekao je da je rezultat izbora iznenađujući, jer se njegova stranka nadala da će zadržati gradonačelnička mesta koja je imala, ali nije očekivala da proširi njihov broj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here