Tanjug/AP

Zahvaljujući tome što je dodatno učvrstio svoj status svetskog proizvodnog čvorišta, Vijetnam očekuje najstrelovitiji rast bogatstva u idućoj deceniji prema kompaniji Henley & Partners.

Prema analitičaru kompanije New World Wealth, Vijetnamu se predviđa rast bogatstva od 125 odsto u narednih 10 godina, što je prema analizi kompanije najveći porast bogatstva u pogledu BDP po glavi stanovnika i broju milionera u bilo kojoj svetskoj državi.

Prema analitičaru, razlog za to je što je “Vijetnam sve popularnije proizvodno središte međunarodnih tehnoloških, automobilskih, elektroničkih, modnih i tekstilnih korporacija”, prenosi “Večernji list”.

Drugo mesto zauzima Indija koja će do 2027. postati treća najveća svetska ekonomija i njoj se predviđa rast bogatstva od 110 odsto.

U Vijetnamu živi 19.400 milionera i 58 multimilionera i za razliku od ostalih azijsko-tihookeanskih država, Vijetnam se smatra relativno sigurnom državom što je multinacionalnim kompanijama dodatni podstrek da otvaraju svoje filijale u toj zemlji.

Uz to, svetski poznata kompanija McKinsey navodi da su strateški položaj, odnosno činjenica da deli kopnenu granicu sa Kinom, blizu je svim važnijim morskim putevima, niska cena rada, kao i infrastruktura koja podražava izvoz, Vijetnam učinili “poslovno najprimamljivijim odredištem”.

Vijetnam se takođe okoristio trgovačkim napetostima između SAD i Kine i brojne su multinacionalne kompanije počele da diverzifikuju proizvodnju u Vijetnam nastojeći da smanje zavisnost od Kine, što je podstaklo snažan priliv stranih ulaganja (u 2023. strana ulaganja u Vijetnam porasla su za 32 odsto).

Takođe, strana ulaganja su dugoročna i garantuju bolje poslove i pristojnije plate koje će milionima Vijetnamaca omogućiti rast kvaliteta življenja.

Rizični faktori

Međutim, postoji nekoliko faktora koji bi mogli da uspore ekonomski rast i razvoj Vijetnama. Jedan od njih je domaća radna snaga koja će morati dodatno da se obrazuje kako bi udovoljila zahtevnim i složenim radnim mestima.

Uz to, dugotrajnija svetska recesija bi takođe mogla da utiče na potrebe potrošača na razvijenim tržištima što bi, zauzvrat, moglo da utiče na proizvodni sektor i izvoz Vijetnama, baš kao i oštar pad vrednosti vijetnamskog donga.

Međutim, ono oko čega se većina analitičara slaže jeste da bi trebalo mnogo negativnih faktora da se poklope da bi se usporio trenutni ekonomski rast Vijetnama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here