Ozbiljan čovek stiže u Beograd

0

Godina je 1967. i Lari Gopnik (Michael Stuhlbarg), profesor fizike na jednom mirnom univerzitetu, upravo saznaje da ga njegova žena (Sari Lennick) napušta. Ona se zaljubila u jednog od njegovih najnaduvanijih kolega, Saja Ablemana (Fred Melamed) koji se njoj čini mnogo životnijim od bespomoćnog Larija.

 

Larijev nezaposleni brat Artur (Richard Kind) spava na kauču, sin Deni (Aaron Wolf) je zabušant u školi sa gomilom disciplinskih kazni, a kćerka Sara (Jessica McManus) zašiva novac u garderobu kako bi uštedela za operaciju nosa.

 

Dok njegova žena i Saj radosno kreiraju novo porodično gnezdo, a brat postaje sve veći teret, jedna neprijateljski nastrojena osoba piše anonimna pisma želeći da sabotira Larijevo unapređnje na univerzitetu.

 

Takođe, jedan student se trudi da ga podmiti kako bi prošao godinu, istovremeno mu preteći tužbom zbog klevete. Na sve to, prelepa žena iz komšiluka uznemirava ga golotinjom.

 

Boreći se za ravnotežu, Lari traži savet od tri različita rabina. Da li mu iko može pomoći da se reši svojih nedaća i postane ispravna osoba, ozbiljan čovek?

 

 

Itan Koen kaže: "Radnja se dešava tokom 1967. u jevrejskoj zajednici; Džoel i ja smo iz Midvesta i to je podsećanje na naše detinjstvo. Milje, čitavo okruženje je važno za nas i bilo velikim delom ono što nas je privuklo ovoj priči. Gde odrastaš je deo tvoj identiteta. To se ne gubi, i pored toga što si daleko dugo vremena“.

Džoel kaže: "Pejzaž oživotvoruje priču velikim delom, pored toga što geneza projekta datira od pre mnogo godina; mi smo razmatrali snimanje kratkog filma o dečaku koji ide da vidi drevnog rabina. Karakter rabina bio bi delimično baziran na rabinu koga smo poznavali kada smo bili deca“.

Itan se priseća: "Rabin koga smo znali bio je mudar, bio je Joda. On nije govorio, ali je imao veliku harizmu“.

 

Nagrade, nominacije…

 

“Ozbiljan čovek” je do sada osvojio 8 prestižnih filmskih nagrada, kao i desetine nominacija. Film je imao dve nominacije za Oskara – za najbolji film i najbolji originalni scenario; bio je u nominaciji za nagradu BAFTA za najbolji originalni scenario; Majkl Stulbarg je bio nominovan za Zlatni globus u kategoriji najbolje muške uloge u komediji ili mjuziklu, a u istoj kategoriji osvojio se nagradu Satelit.

 

"Pored toga što je Lari Gopnik izmišljen karakter, on je baziran na ljudima koji su nam bili bliski dok smo odrastali, zato što je on akademik i oba naša roditelja su bili akademici. Preko njih mi smo upoznali mnogo ljudi koji su bili profesori na univerzitetima. Takođe, Lari je sredovečan Jevrejin, otac u zajednici u kojoj ima dosta elemenata kao u onoj u kojoj smo odrastali“.

 

Džoel kaže: "Lari je glava porodice i samo želi da stvari idu svojim tokom. Na početku priče, on je srećan stvarima kakve one jesu. Ali loša sreća će ga zadesiti…“

 

Itan priznaje: "Zabavnost priče za nas je dovela do izmišljanja novih načina na koje će Lari biti mučen. Njegov život progresivno postaje sve gori“.

 

Izmišljanje jidiša

 

Film počinje prologom koji je postavljen ranije – u malo jevrejsko selo u Poljskoj, gde se priča odvija potpuno na jidišu. Itan objašnjava: "Mi smo mislili na priču da bude pristojno predstavljena za ovaj film. S obzirom na to da nismo znali nijednu pristojnu jidiš narodnu priču, mi smo je izmislili“. Džoel dodaje: "To nema vezu za onim što sledi, ali pomogla nam je da počnemo da razmišljamo o filmu“.

 

Za izbor glumaca Džoel kaže da "su želeli za glavnu ulogu glumca koji bi bio gotovo nepoznat široj publici. Sada, Majkl Štulbarg nije nepoznat ukoliko si poštovalac pozorišta u Njujorku, ali je filmskoj publici relativno nepoznat. Iz njegovog rada u pozorištu, mi smo znali koliko je on dobar“.

Braća Koen su bila impresionirana dovoljno da Štulbargu daju da pročita dve uloge – Larija i ujka Artura.

 

O svom liku Štulbarg kaže: "Lari ide kroz svoj život na normalan način, razvio je neku vrstu rutine. On je prilično ubeđen da nastavi svoj život na način na koji on ide sam od sebe. On uživa svoju matematiku i fiziku, voli svoju porodicu. Ali, u jednom momentu, stvari počinju da izmiču kontroli i on otkriva da život nije onakav kakav je on očekivao da će biti, što ga baca u krizu vere…"

Idući dalje u radu sa glumcima koji su novi filmskoj publici, braća Koen su pravila izbor za Larijevu ženu i decu sa lokalnim glumcima iz Mineapolisa, gde su snimali film. Džoel ističe: "Kao što smo uradili kada smo snimali Fargo, dosta uloga u filmu igraju lokalni glumci“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here