Ozi-penzija i u otadžbini

0

Australijski mediji besni: Život u "’ladovini" sa australijskim parama
 

Centrelink je, pooštravajući kontrolu nad invalidskim penzijama, svojevremeno odlučio da Vaneski ne može da dobija pare sve vreme dok je u rodnoj Makedoniji. Vaneskog je 1997. udario kran na radnom mestu. Prošle godine njegovo stanje je ponovo ispitano i tada je zaključeno da je u stanju da radi između osam i 14 sati nedeljno. Podneo je žalbu Tribunalu, u kojoj uz ostalo stoji da mu je Centrelink ukinuo invalidsku penziju pošto je u februaru prošle godine saopštio da ima nameru da ide u otadžbinu.

On, takođe, ističe da se posle nesreće ne oseća kao ljudsko biće, a podneo je i medicinske nalaze da pati od depresije. Vaneski živi sa ujakom i ujnom u melburnskom Epingu. Član Tribunala, brigadir Konrad Ermert izdao je pismeno saopštenje povodom ovog slučaja u kojem se, uz ostalo, navodi:

"On kaže da je godinama zarobljen u kući i da nigde ne ide. Kaže da, ako pođe, gubi svest i ima osećaj da će pasti. Vaneski kaže da ne može da radi ništa drugo osim da sedi ili leži", naveo je Ermert.

Brigadir piše dalje: "Vaneski se drugačije oseća u inostranstvu. Ima manje bolova i manje pritisaka."

Toni Tanevski, ujak Darka Vaneskog, rekao je Tribunalu da su njegovom nećaku neophodna invalidska kolica i da nije u stanju da sam izlazi napolje. Donoseći odluku, Ermert je naveo da Vaneskog, kad putuje u inostranstvo, ujak i ujna odvezu na aerodrom, opišu njegove potrebe osoblju aviona, a u Makedoniji ga dočeka zet.
 

Centrelink je prihvatio da Vaneski pati od anksioznosti, depresije i hroničnog posttraumatskog stresa, pored drugih oboljenja, ali se ističe da postoje medicinska uverenja da je njegova "intelektualna funkcija normalna".

Ermert naglašava da postoje anonimni medicinski nalazi doktora u kojima se tvrdi da Vaneski nije sposoban za rad. On je zaključio da je depresija kod njega stalan zdravstveni poremećaj i da mu onemogućuje da se najmanje pet godina podvrgne programu rehabilitacije. On je, takođe, odredio da Vaneski na neograničeno vreme ima pravo na invalidsku penziju.

Kada su novinari "Telegrafa" pokušali da dođu u vezu s Vaneskim, njegov ujak je rekao: "On je napolju sa ujnom". Rekao je da majka i sestra Darka Vaneskog žive u Makedoniji.

 

KOMENTAR NEWS CORP: "Odmor" o državnom trošku

Izdanja News Corp ovako su prokomentarisala slučaj Darka Vaneskog: "Kako se na makedonskom kaže pronaći koku koja nosi zlatna jaja?" Darko Vaneski nema potrebe da to prevodi. On zna šta će dobijati kada ode, a da nije prstom mrdnuo da osigura vlastiti prihod. Samo da uđe u avion.

 

Melburnski invalidski penzioner odlazi u rodnu zemlju Makedoniju na neodređeno vreme, i sve vreme će sisati Federalnu vladu i darežljivi sistem zaštite invalida. Tribunal za administrativne žalbe dao mu je pravo da ode u Makedoniju na neograničeno vreme zato što se čini da mu je, što se njegove depresije tiče, mnogo bolje u Evropi – uprkos tome što je prošle godine zaključeno da je dovoljno sposoban da bi radio osam do 14 sati nedeljno.

Vaneski nema potrebe, međutim, da radi u Makedoniji. On ima pravo da svakog meseca primi 1.681 dolar invalidske penzije, što ga stavlja u gornji društveni sloj siromašne balkanske zemlje, gde je prosečna plata 500 dolara mesečno. Za 130 dolara nedeljno, Vaneski može da iznajmi luksuzan trosoban stan u Skoplju, ide u teretanu za 25 dolara članarine mesečno, kupi veknu hleba za 65 centi i nazdravi dobroj sudbini sa uvoznim pivom po ceni od 1,40 dolara.

 

Ček u džepu, noge u pesku

Danas ima oko 7.300 Australijanaca koji žive u inostranstvu sa invalidskom penzijom, što poreske obveznike košta 99 miliona dolara godišnje. Mnogi uživaju u izdašnim primanjima ustanovljenim od strane nekadašnjih vlada, i provode se u Grčkoj, Tajlandu, Filipinima i Turskoj.

 

Dok Abotova vlada traži da takvima izmakne ležaljku za sunčanje na plaži u inostranstvu, blokiranjem invalidskih penzija posle šest nedelja po odlasku u inostranstvo, Tribunal za administrativne žalbe nastavlja da to dramatično podriva, navodi se u komentaru News Corp i dodaje da je slučaj Vaneskog jedan u nizu presedana "po kojima se državljanima omogućuje da zaobiđu pravila i zadrže svoje pare – sa bosim nogama u pesku Mikonosa i čekom Centrelinka u džepu".

 

Poigravanje s Tribunalom

"Vaneski je jedan od mnogih Australijanaca koji se poigravaju sa Tribunalom, apelujući na dobro srce njegovih članova i izlazeći sa osmehom odatle. Majkl Urdzal živi na Baliju devet godina, ponekad dođe na sastanak određenog datuma koji mu zakažu u Centrelinku. Vlada je pokušala da mu obustavi isplate, jer više nije australijski državljanin. Tribunal je odlučio da mu se pare i dalje šalju. Pol Rej je na Bali odlazio 18 puta od 2003. kad je dobio invalidsku penziju. Tamo ima čak i familiju. Ista priča.  Vlada je pokušala da mu ukine čekove. Tribunal je odbio."

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here