Pixabay.com

Kina je pristala da preispita tarife koje postavila australijskim proizvođačima vina, nakon napretka u pregovorima dve zemlje, a pre putovanja premijera Entonija Albanezea u Peking sledećeg meseca.

Albaneze je u nedelju, 22. oktobra rekao da su se dve zemlje složile da suspenduju svoj dugogodišnji spor kod Svetske trgovinske organizacije (STO), dok Peking preduzima „brzu reviziju“ carina, za koju se očekuje da će trajati pet meseci.

Ako se sankcije ne uklone na kraju revizije, Australija će nastaviti spor pred STO.

Albaneze je izjavio da je vlada uverena u uspešan ishod.

– Ovo je veoma značajna odluka jer je, za razliku od nekih drugih proizvoda, vinska industrija pokazala da ima poteškoća u pronalaženju drugih tržišta kako bi popunila prazninu nastalu zbog sloma trgovine sa Kinom – rekao je premijer.

Ova najava dolazi nakon višenedeljnih spekulacija u Kanberi da je napredak u pregovorima neminovan. Takođe, se očekivalo da će STO objaviti svoju odluku, o žalbi Australije, dvema zemljama.

Peking je uveo trgovinske sankcije na australijske proizvode u vrednosti od 20 milijardi dolara na vrhuncu diplomatske svađe 2020. godine, uključujući carine između 107 i 212 odsto na australijsko vino.

Odnosi su se poboljšali od izbora albanezeove vlade, a Kina je u avgustu ukinula carine na australijski ječam.

Izvoz australijskog vina u Kinu bio je procenjen na više od milijardu dolara pre nego što su carine uvedene, ali je ta cifra pala na 12 miliona dolara.

Portparol opozicionih spoljnih poslova Sajmon Birmingem pozdravio je nedeljne vesti, ali je rekao da ove tarife uopšte nisu ni trebale da budu uvedene.

Birmingem je uveren da bi nedavni nacrt izveštaja STO, koji je dostavljen obema vladama, utvrdio da su carine kršenje sporazuma o slobodnoj trgovini između Australije i Kine.

– To je bio pokušaj ekonomske prinude od strane Kine – rekao je on.

Peking je prošlog meseca predložio paket sporazuma o ukidanju carina na australijsko vino, dok je zahtevao da se ukinu carine na tri kineska proizvoda, uključujući tornjeve koji se koriste za izgradnju vetroturbina.

Ministar poljoprivrede, Marej Vat je tada rekao da smatra da su ta pitanja potpuno odvojena, ali da će nastaviti da radi na rešavanju spora kroz dijalog.

U petak, 20. oktobra je Komisija za borbu protiv dampinga tiho objavila izveštaj u kojem preporučuje da carine na kineske vetrotornjeve ističu 16. aprila 2024.

Komisija je saopštila da nije zadovoljna, jer bi ukidanje tarifa prouzrokovalo materijalnu štetu, koju mere treba da spreče.

Kinesko ministarstvo trgovine pozdravilo je predloženi potez, rekavši da on doprinosi produbljivanju bilateralne saradnje u sektoru čiste energije.

Albaneze je u nedelju insistirao da tarife za vino nisu bile transakcione.

Najnoviji napredak dolazi nakon što je Kina oslobodila australijske novinarke, Čeng Leiji, koja je tri godine bile u pritvoru, u Pekingu, nakon što je optužen za prestupe vezane za nacionalnu bezbednost.

Albaneze, koji ove nedelje putuje u SAD, potvrdio je u nedelju da će posetiti Kinu od 4. do 7. novembra.

Zvanična poseta Albanezea

Premijer Albaneze će se u Kini sastati sa predsednikom Si Đinpingom i premijerom Li Ćjangom u Pekingu, pored učešća na Međunarodnom sajmu uvoza Kine u Šangaju.

Biće to prva poseta jednog australijskog premijera Kini od 2016. godine.

Putovanjem će se obeležiti 50 godina od prve posete, tadašnjeg premijera, Gafa Vitlama Kini 1973. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here