pixabay.com

Ukoliko su Australijanci uznemireni zbog cene goriva, zašto se voze terenski automobili?

Naime, SUV vozila, takozvana, sportska terenska vozila, troše više goriva po kilometru od standardnih automobila i to 25 odsto više, podatak je Međunarodne agencije za energiju.

Sem toga, teži su od standardnih automobila, i to 100 kilograma više.

Pored toga, emituju više ugljenik dioksida od standardnih automobila. U Australiji, SUV vozila srednje veličine emituju 14 odsto više ugljenika po pređenom kilometru od automobila srednje veličine. Veliki SUV emituju 30 odsto više od velikih automobila.

Pa ipak, Oziji ih obožavaju, i kupuju po stopi koja bi bila nezamisliva čak i za narednih deset godina.

Tek 2012. godine, više od polovine novih vozila prodatih u Australiji bili su ’putnički automobili’, standardni automobili s niskim pregibom, tip na koji smo navikli. Otprilike jedna četvrtina su bili terenci.

Početkom 1990-ih, tri četvrtine novih vozila koje smo kupili bili su putnički automobili, a svega osam odsto terenska vozila.

Nakon eksplozije prodaje SUV vozila, danas je svako drugo kupljeno vozilo SUV. U avgustu su SUV vozila činili 57 odsto prodaje novih vozila. Putnički automobili su činili svega 17 odsto.

To znači da SUV vozila nadmašuju putničke automobile tri prema jedan.

Takođe, pik apovi preuzimaju tržišni udeo od manjih standardnih automobila.

Pik ap je kategorisan kao komercijalno vozilo, iako ovih dana obično imaju četvoro, a ne dvoja vrata. Takođe, je verovatno da će se koristiti za preseljenje porodica, kao i opremu, čak i ako se kupuju uz poreske olakšice za mala preduzeća.

Australijska nacionalna transportna komisija je toliko zabrinuta zbog porasta prodaje i SUV-ova i pik apova, da upozorava da oni „umanjuju australijsko poboljšanje emisija gasova iz transportne industrije“.

Vozila, koja su definisana kao komercijalna, su pre deset godina, bila jedno od pet prodatih vozila, a sada su oni jedan od četiri.

Australijski Biro za ekonomiku istraživanja infrastrukture i transporta identifikuje razloge zbog čega su veća vozila popularna: prostor za glavu, noge i prostor za odlaganje, kao i sposobnost vožnje na lošim i dobrim putevima.

Ali, u informativnom dokumentu, biro dalje napominje da SUV „ima veću verovatnoću da će ubiti pešake nego automobili“.

Takođe, je veća verovatnoća da će ubiti putnike u standardnim automobilima nego standardni automobili kada se sudare, uglavnom zato što su veći.

Ukoliko SUV-ovi postaju dominantni i ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju, ima smisla zašto i drugi prelaze na ova vozila.

Savezna vlada se sprema da uvede davno zakasnele standarde efikasnosti goriva, one vrste koje su već uobičajene u ostatku sveta.

U idealnom slučaju, ovi standardi bi zahtevali da ceo vozni park prodatih vozila od strane svakog proizvođača ispunjava standarde prosečne efikasnosti koje se postepeno pooštravaju.

Stavljanje više električnih vozila u svaku flotu bi pomoglo.

Merion Terill sa Instituta Graten je rekla da bez obzira na prelazak na električne automobile, Australijanci će neko vreme kupovati vozila na benzin i dizel.

Zato je toliko važno da ti automobili postanu štedljivi i sigurni koliko mogu.

Porez utiče na popularnost pikapa?

Automobili imaju poseban tretman u poreskom sistemu Australije.

Ako ih poslodavac obezbedi i njihova privatna upotreba je „manja, retka i neredovna“ ili ako „nisu dizajnirani za osnovnu svrhu prevoza putnika“, mogu izbeći porez na dodatne beneficije.

A s vremena na vreme malim preduzećima se nudi trenutni otpis imovine, što znači da se ceo ili deo cene automobila može otpisati na teret poreza.

Veća parking mesta

Novi, veći SUV-ovi su postali toliko uobičajeni da Standards Australia razmatra povećanje dužine standardnog parking mesta za 20 cm.

SUV se odlikuju visokim i četvrtastim oblikom, reči koje se koriste u zvaničnoj definiciji su „karavan karoserija i povišena visina vožnje“, i generalno su veliki. Obično imaju pogon na sva četiri ili na sve točkove.

Dok, standardni putnički automobili, bilo da se radi o vozilima sa dvoje ili više vrata, limuzinama ili karavanima, niži su, obično su lakši i manje je verovatno da će ubiti ili ozbiljno povrediti pešake i bicikliste, prema američkim osiguravačima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here