EPA
Koronavirus u Australiji

Međunarodna putovanja su ponovo aktuelna, posle tri godine kovid-restrikcija i zatvorenih granica širom sveta.

Ipak, broj dolazaka u Australiju i odlazaka iz zemlje još je daleko od predpandemijskih brojki.

Najnoviji podaci Biroa za statistiku (ABS) pokazuju da je u decembru 2022. u Australiju stiglo skoro 1,27 miliona ljudi, dok je zabeleženo 1,52 miliona putovanja van zemlje.

Ove brojke su i dalje znatno niže u odnosu na decembar 2019, neposredno pred izbijanje kovida. U tom mesecu, zabeleženo je čak 2,24 miliona odlazaka i 2,26 miliona dolazaka u zemlju.

Podaci koje koristi ABS obuhvataju ukupne međunarodne dolaske i odlaske, uključujući trajne dolaske, povratke i odlaske rezidenata, kao i kratkoročna putovanja, bilo da je reč o ljudima koji dolaze u zemlju ili putuju u inostranstvo.

U analizi podataka iz prethodnog meseca, novembra 2022, ukupno 505.240 inostranih posetilaca stiglo je u Australiju tokom 30 dana, što je za 38,1 odsto manje nego u istom periodu pre pandemije (novembar 2019).

Destinacija Novi Zeland

Kada je reč o zemljama iz kojih dolazi najviše stranih putnika, prednjače državljani Novog Zelanda koji čine 18 odsto ukupnog broja.

U brojkama, to je 91.210 putovanja iz komšiluka za mesec dana.

Na drugom mestu su posetioci iz Velike Britanije (55.410 putovanja), dok su državljani SAD ostvarili 51.120 putovanja u Australiju tokom novembra 2022.

Interesantan podatak je da su inostrani gosti koji su tog meseca dolazili u Australiju, ostajali u zemlji prosečno 26 dana.

Po pitanju odlazaka iz zemlje, u novembru 2022. zabeleženo je 612.120 kratkoročnih odlaznih putovanja Ozija i stalnih stanovnika, što je za 28 odsto manje nego u istom mesecu 2019, ali istovremeno značajno više nego u novembru 2021. – čak 586.200 više.

Kao i kada je reč o dolascima, najviše putovanja ostvareno je na Novi Zeland, ukupno 101.330, a zatim na listi najpopularnijih destinacija za Ozije slede Indonezija i SAD.

Međutim, kada je reč o konkretnim destinacijama, Australijanci su u novembru 2022. najviše putovali na Bali (Indonezija), zatim u Tokio (Japan) i u Singapur.

Povratak na “staro“

Prema dostupnim informacijama, potražnja za avio-kartama i putničkim osiguranjem od početka leta raste velikom brzinom, pa se očekuje pravi “bum“ tokom 2023. i potpuni povratak na brojke pre pandemije.

– Očekujemo da će 2023. biti izuzetno velika godina za međunarodna putovanja i da će se zabeležiti najveće poverenje potrošača u proteklom periodu – rekao je za ABC direktor brenda Ekspedia Danijel Finč.

Očekivani rast nadmašio je prognoze s početka pandemije. Naime, tokom prvih mera zatvaranja u Australiji, u prvoj polovini 2020, procenjivalo se da će oporavak trajati duže, o čemu svedoče i reči Džodija Birda, menadžera za putovanja u kompaniji CHOICE.

– Tokom prvih dana lokdauna objavljeni su izveštaji u kojima se predviđalo da će avio-industrija i međunarodna putovanja 2024. godine ponovo doći na nivo iz 2019. Međutim, sada se očekuje da već ove godine počnemo da se vraćamo u normalu – rekao je Bird.

Ovim tvrdnjama u prilog govori podatak da je u decembru zabeležen najviši mesečni rast broja putovanja u prethodnoj godini.

– Tokom 2022. videli smo porast potražnje kada su zemlje poput Indonezije i Japana ublažile granična ograničenja. To pokazuje da smo svi željni da nastavimo sa istraživanjem sveta – rekao je Danijel Finč iz Ekspedije.

Finč je dodao i da se očekuje nastavak ovog trenda tokom 2023, jer avio-kompanije u poslednje vreme dodaju nove destinacije za letove, a potražnja za kartama nastavlja da raste.

Omiljene destinacije

Prema sajtu Ekspedija, među deset najtraženijih destinacija za putovanja Ozija čak pet je u Aziji:

1. Bali (Indonezija)

2. Tokio (Japan)

3. Singapur

4. London (Velika Britanija)

5. Fidži

6. Puket (Tajland)

7. Kvinstaun (Novi Zeland)

8. Los Anđeles (SAD)

9. Rim (Italija)

10. Bangkok (Tajland)

Tajland najtraženiji

Prema podacima internet pretraživača Gugl, međunarodne destinacije koje najčešće pretražuju građani Australije uglavnom su u Aziji i Pacifiku.

Na prvom mestu je Tajland, zatim slede Japan, Indija i Bali (Indonezija), a na petom mestu je Fidži.

Sledi Švajcarska i Evropa kao kontinent, a zatim Singapur, Vanuatu i na desetom mestu Numija, glavni grad Nove Kaledonije.

Ograničena ponuda diktira cene

Iako interesovanje ljudi za putovanja raste, cene karata i dalje su izuzetno visoke i daleko nadmašuju nivo od pre pandemije.

– Cene su porasle zbog velike potražnje za putovanjima i ograničene ponude, jer su avio-kompanije smanjile broj letova kao odgovor na visoke troškove goriva i operativne izazove – rekla je Ana Brejki, komesarka Australijske komisije za zaštitu konkurencije i potrošača (ACCC).

ACCC je saopštio i da je prosečan prihod po putniku – što je pokazatelj prosečnih cena avionskih karata – bio 27 odsto ve

i u oktobru 2022. nego u oktobru 2019.

– Pažljivo ćemo pratiti naredne korake avio-kompanija, kako bismo se uverili da blagovremeno vraćaju kapacitete na tržište, što će početi da smanjuju pritisak na cene karata – kaže Brejki.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here