EPA-EFE/Daniel Munoz

Ukupna upotreba ilegalnih droga u Australiji opala je za oko deset odsto za godinu, pokazuju nalazi Nacionalnog programa za praćenje droga u otpadnim vodama, praćeni do avgusta 2022.

I pored toga, ostaje podatak da su Australijanci konzumirali više od 14 tona metilamfetamina (poznatog kao ajs – “led“), kokaina, MDMA i heroina, čija je ulična vrednost procenjena na deset milijardi dolara, u periodu od 12 meseci, saopštila je Australijska obaveštajna komisija za kriminal (ACIC).

Sidnej je zabeležio najveću upotrebu kokaina i drugi su gradi po upotrebi MDMA u svim glavnim gradovima Australije u aprilu 2022. godine, pokazala je analiza otpadnih voda.

Melburn je grad broj jedan sa najvećom upotrebom MDMA, dok su stanovnici regionalne Južne Australije najviše koristili MDMA u državi.

Utvrđeno je da regionalni Kvinslend ima najveću upotrebu ketamina.

Ispostavilo se da je Adelajd glavni grad sa najvećom upotrebom ajsa, dok se u Hobartu najviše konzumira oksikodon.

Severna Teritorija je zemlja s najvišim nivoom “trošenja“ alkohola u celoj Australiji.
Uzorci otpadnih voda prikupljeni u aprilu pokrili su oko 56 odsto nacionalnog stanovništva ili 14,1 milion Australijanaca.

Sve u svemu, ACIC podaci su pokazali da je potrošnja kokaina, ketamina i heroina bila veća u glavnim gradovima, dok je upotreba alkohola, nikotina, leda i MDMA bila veća u regionalnim oblastima.

Vršilac dužnosti generalnog direktora ACIC-a, Met Ripon je rekao da je pronađena upotreba droge zabrinjavajuća kad je reč o količini.

– I u smislu ekonomske cene, stvarne potrošnje na droge, i troškova za zajednicu, kroz nasilje, traume na putu, imovinski zločin, bolest, povrede i smrti povezane sa nedozvoljenom upotrebom droga – istakao je on.

Prema njegovim rečima, nalazi pokazuju da je metilamfetamin i dalje nedozvoljeni stimulans koji se najviše konzumira.

Zaplene smanjile potrošnju

– U prethodnom periodu videli smo i rekordno nisku nacionalnu potrošnju kokaina – istakao je vršilac dužnosti generalnog direktora ACIC-a, Met Ripon.

ACIC je utvrdio da je nizak nivo korišćenja kokaina prvenstveno posledica policijskih zaplena i otkrivanja koja su ograničila ponudu, pošto nije bilo opipljivih dokaza o smanjenju potražnje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here