EPA

Australijsko udruženje trgovaca na malo (ARA) predvidelo je da će građani potrošiti rekordnih 23,5 milijardi dolara na ovogodišnjim rasprodajama posle Božića, što bi bilo 7,9 odsto više nego lane.

Istraživanje ARA, koje su objavili Roj Morgan i Salesforce, kaže da će prednjačiti Novi Južni Vels i Viktorija, gde se očekuje potrošnja od 13,5 milijardi dolara između 25. decembra i 15. januara.

Predsednik ARA, Pol Zahra, kaže da potrošači “rasterećeno troše“ i da ljudi “sebe nagrađuju nakon intenzivnog i izazovnog perioda“.

– Žurba da se izađe napolje i prepusti čulima, da se jede, pije i veseli, biće konstanta tokom ovog prazničnog perioda dok se Australijanci oporavljaju svoje životne navike posle pandemije – objasnio je Zahra.

Prema njegovim rečima, iako su pritisci troškova života u igri, i vrebaju svaki dan, s druge strane, ukupni nivoi štednje domaćinstava su i dalje značajni, plate su u porastu, a brojke o nezaposlenosti su na najnižem nivou.

U izveštaju se navodi da je prodaja odeće porasla za 11,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a potrošnja na ugostiteljstvo dostigla rekordnih 3,6 milijardi dolara, što je povećanje od 30,2 odsto u odnosu na 2021. kada su ograničenja zbog pandemije uticala na ugostitelje.

Ujedno se predviđa da će se skoro četvrtina ukupne sezonske praznične kupovine desiti posle Božića, što pokazuje da će potrošači biti u potrazi za jeftinijim stvarima.

Naime, mnogi kupci ističu da moraju da vode računa o kućnom budžetu, imajući u vidu da cene namirnica i goriva vrtoglavo idu gore.

Kris Džeger, stručnjak za kupovinu u Fajnderu, ističe da iako je ponuda sa sniženjima bilo i onlajn i u trgovinama, potrošači ove godine nisu tragali za “markiranim“ predmetima.

– Otkrili smo da je najveća potražnja bila za odećom i obućom. Što je dobar pokazatelj da su ovog puta tražili garderobu za sebe ili svoju dece, ne tragajući za luksuznim predmetima – naglasio je Džeger.

Potražnja za kućnim aparatima

Urednička direktorka Čojsa, Margaret Raferti, kaže da je njihovo istraživanje pokazalo da su odeća i mali kućni aparati bili na vrhu lista želja za Boksing dej, a zatim slede božićne namirnice i ukrasi, telefoni i bela tehnika.

– Otkrili smo da je skoro polovina kupaca koji su nameravali da kupe na rasprodajama na kraju godine odlagala kupovinu u nadi da će dobiti bolju cenu – istakla je Raferti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here