Oživeli zvuci Vizantije

0

Maestralno vođstvo dirigenta Olje Barać-Sekulić i izvanredni glasova članova hora doneli su istinsko uživanje prisutnima tokom jednosatnog programa.

 

Protonamesnik dr Miroslav Simijonović je početku koncerta svim pravoslavnim vernicima čestitao Božić.
 

Publika je imala priliku da čuje i kompozicije iz 14. veka, muziku iz vizantijskog doba, koju je ovaj izvanredni hor uspešno preneo svojim zvonkim glasovima. Ređale su se potom kompozicije Ivanova, Petrova, Mokranjca, Josifa Marinkovića, Dineva…
Posebno valja istaći pojanje Dečjeg hora "Bogorodičinog" koji je otpevao srednjovekovne vizantijske pesme "Dostojno jest" i "Pasa Pnoi", a bilo je zapaženo i njihovo izvođenje pesme "Božić, Božić, blagi dan".

Ivona Milošević i Marko Ćorić

 

"Bogorodičin" hor pobrao simpatije

Ovo izuzetno muzičko veče bilo je ispunjeno i edukativnim sadržajima jer je protonamesnik Simijonović ispričao ponešto iz biografije našeg poznatog kompozitora Stevana Mokranjca, pa sve to ponovio i na nemačkom jeziku jer su u publici bili i Švajcarci. Jedna kompozicija bila je posvećena i nedavno upokojenom patrijarhu Pavlu.

 

 

Ivona Milošević i Marko Ćorić

Prisutne je oduševilo i pevanje pravoslavke Sofije, poreklom iz Palestine, koja često posećuje ovu crkvu. Ona je otpevala "Psalm 148" na arapskom jeziku. Posebnu draž horskom izvođenju dali su i umetnici koji su se uključili pošto su samo za ovu priliku doputovali iz Srbije. Jedan od njih bio je i operski pevač Bojan Bulatović koji je u decembru prošle godine održao koncert u ovoj crkvi i rado se odazvao pozivu da ponovo gostuje.

 

Posebno raduje što je ovom prelepom Božićnom koncertu prisustvovao veliki broj mladih, porodica i učenika Dopunske nastave na srpskom jeziku koju vodi mr Miško Jovanović, ali i ljudi iz kulturno-prosvetnih institucija Ciriha i ostalih kantona Švajcarske.
 

Voli kad njen dečko peva
 

– Redovno posećujem svaki koncert na kojem nastupa moj momak Marko Ćorić. Uvek sam radosna i osećam neku toplinu oko srca kad ga vidim i čujem kako izvodi sve te prelepe melodije – kazala nam je Ivona Milošević, studentkinja ekonomije iz Ciriha.

– Ozbiljno se pripremamo za svaki nastup i čast nam je da kroz svoj pevački dar predstavimo našu pravoslavnu veru i kulturu naroda kojem pripadamo. Voleli bismo da što više mladića i devojaka dođe u naš hor i oseti lepotu sloge, zajedništva i ljubavi koja vlada među nama – rekli su nam brat i sestra Marko i Jovanka Ćorić, članovi "Bogorodičinog" hora.
 

Reč pedagoga
 

– Zahvaljujem ocu Miroslavu što pomaže da se Srbi, a prvenstveno naša deca u dijaspori, podučavaju na pravi način i neguju istinske vrednosti. Upućivanje mlade generacije da čuva pravoslavnu veru, da se uključi u hor, da piše na svom jeziku literarne sastave i neguje našu kulturnu baštinu, to su vrednosti od nemerljivog značaja za Srbe u dijaspori – kazao je Miško Jovanović, profesor Dopunske nastave na srpskom jeziku u Cirihu.

Posle koncerta, prota Mirosalv Simijonović pozvao je sve prisutne da uz bogatu božićnu trpezu nastave druženje, uz starogradske pesme.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here