pixabay.com

Britanski pabovi i drugi ugostiteljski objekti neće raditi narednih mesec dana. Kako im ne bi propalo svo nagomilano pivo, pred zatvaranje su ga u neograničenim količinama ponudili svojim sugrađanima po veoma niskim cenama.

U Ujedinjenom Kraljevstvu od juče u ponoć do drugog decembra neće raditi ugostiteljski objekti, teretane i sve radnje koje ne prodaju neophodnu robu. Ovakve mere su možda neophodne ali i dalje su na meti glasnih kritika javnosti zbog ogromne ekonomske štete koju nanose društvu.

Najveći teret krize i tamo, kao i kod nas, snose turističke agencije i ugostiteljski objekti. Baš zato su britanski restorani i pabovi veče uoči jednomesečnog zatvaranja odlučili da svojim posetiocima ponude pivo po do sada neviđenim cenama.

Većina je prepolovila cene ovog pića, a neki su otišli i korak dalje pa su ga prodavali za 1,2 dolara, što je vrlo jeftino za Engleze budući da je prosečna cena pinte u njihovim ugostiteljskim objektima 5,1 dolar.

Britanski ugostitelji nisu odjednom postali neobično darežljivi već su u problemu zbog velikih zaliha ovog pića. Iz tog razloga pokušavaju da prodaju što više kvarljive robe, među kojom je i pivo. Zato su cene piva snizili dok na primer vino naplaćuju isto kao i ranije.

Britanska asocijacija piva i pabova saopšila je da je tokom prvog zatvaranja pabova u martu ove godine bačeno oko 70 miliona pinti odnosno 32.900.000 litara piva zbog isteka roka.

Kako piše CNBC, sudbina piva tokom novom zatvaranja najviše zavisi od toga kada će broj zaraženih početi da opada. Ujedinjeno Kraljevstvo je trenutno treće u Evropi po broju zaraženih.

Ukoliko on ne počne brzo da se smanjuje pred pabovima i pivarima je zaista neizvesna zima. Četvrtina njih smatra da će, ako se situacija značajno ne promeni, do kraja godine morati da ugase svoje poslovanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here