Youtube/PDSA
Afrički džinovski torbasti pacov Magava

Afrički džinovski torbasti pacov Magava odlikovan je prestižnom zlatnom medaljom za njegov doprinos u pronalaženju mina u Kambodži.

Magava je otkrio 39 mina i 28 komada druge neeksplodirane municije.

Britansko veterinarsko humanitarno udruženje PDSA uručilo mu je zlatnu medalju za “njegovu požrtvovanu dužnost u spašavanju života i čišćenju smrtonosnih mina u Kambodži”, prenosi BBC.

U zlatnu medalju su ugravirane reči: “Za hrabrost i posvećenost dužnosti”. Od 30 životinja koje su dobile orden, Magava je prvi pacov.

Sedmogodišnji glodar obučen je od strane belgijske humanitarne organizacije “Apopo”, sa sedištem u Tanzaniji. Ta organizacija još od 90-ih godina obučava džinovske afričke torbaste pacove, poznate kao “herojske pacove”, da otkrivaju nagazne mine i tuberkulozu kod ljudi.

– Ova zlatna medalja je velika čast za nas, ali takođe i za stanovnike Kambodže i za sve ljude širom sveta koji se suočavaju sa opasnostima nagaznih mina – rekao je izvrši direktor “Apopa” Kristof Koks.

Magava, koji je odgajan u Tanzaniji, teži oko 1,2 kilograma i dugačak je 70 centimetara. Iako je veći i teži od drugih vrsta pacova, Magava je i dalje dovoljno mali i lagan da ne aktivira mine ako pređe preko njih.

Pacovi se obučavaju da pomoću svog izuzetnog njuha otkriju hemijska jedinjenja u eksplozivima i ignorišu metal u zemlji, koji često usporava ljudske ekipe deminera.

Kada pronađu eksplozivnu napravu, pacovi počnu da grebu po površini da bi uzbunili ljudske kolege.

Magava može da pretraži polje veličine teniskog terena za samo 20 minuta, za šta je čoveku sa detektorom metala potrebno između jednog i četiri dana.

Inače, procenjuje se da u Kambodži ima i do šest miliona nagaznih mina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here