Youtube/Sputnjik Srbija
Vladika Joanikije

Vlada Crne Gore usvojila je izmene Zakona o slobodi veroispovesti tako što je iz tog zakonskog akta izbrisala četiri sporne odredbe i otklonila opasnost da Srpska pravoslavna crkva ostane bez hramova i imovine. Naime, dosadašnjim rešenjem bilo je propisano da je vlasnik svih hramova podignutih do 1. decembra 1918. godine država, kao i da joj pripada zemljište na kojima se nalaze te svetinje. Osim ovog, obrisana su još tri člana zakona u kojima su SPC i njeni vernici prepoznali diskriminaciju, tako da su premijer Zdravko Krivokapić i saradnici obavili svoj deo posla i ispunili obećanje dato odmah po formiranju vlade.

Do pada diskriminatorskog zakona preostalo je još samo da većina poslanika u parlamentu podrži izmene koje je predložilo Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava, na čijem je čelu doktor Vladimir Leposavić. U to više niko ne sumnja budući da je nova skupštinska većina odavno najavila da mora da se ukine skandalozno rešenje kojim je crnogorski predsednik gurnuo prst u oko SPC i vernicima i na kraju zbog toga izgubio izbore. Predstavnici Srpske pravoslavne crkve ne kriju da su zadovoljni odlukom nove crnogorske vlade. Vladika Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, ocenio je da posle izmena Zakon o slobodi veroispoveti više neće biti diskriminatorski i neće atakovati ni na jednu versku zajednicu u državi.

– Novim aktom sve verske zajednice konačno su jednake. Upoznat sam sa tekstom saglasan sa onim što je predloženo, ukoliko nema nekih dodataka. Ovo je sigurno napredniji i savremeniji zakon od onog koji je ranije usvojen i u njemu se nisu našle odredbe koje su tretirane drugim aktima kao što su članovi o imovini. Ako su imovinska prava svih regulisana Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima, onda nema razloga da se to pitanje uređuje zakonom o verama – istakao je Joanikije.

Primedbi na izmene Zakona o slobodi veroispovesti za sada nemaju ni druge verske zajednice, s tim što im, kako su naveli, nije ostavljeno dovoljno vremena da dostave svoje sugestije. Ipak, da su izmene bile potrebne kako bi sve verske zajednice bile jednake smatraju i predstavnici Kotorske biskupije, Barske nadbiskupije, Islamske zajednice u Crnoj Gori i Jevrejske zajednice Crne Gore.

Miraš besni zbog placa

Krivokapićeva vlada, prema tvrdnjama samog premijera, poništila je saglasnost glavnog grada da se zemljište u Podgorici ustupi kanonski nepriznatoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi za gradnju hrama. To je izazvalo bes samozvanog poglavara CPC Miraša Dedeića, koji tvrdi da vlada tom odlukom i izmenama Zakona o slobodi veroispovesti hoće da “dobar deo crnogorske teritorije sa celokupnom pravoslavnom baštinom ozakoni na Srbiju”.

– To neće doneti dobro ni zemlji, ni narodu, jer je ova vlada napala na sve što je Crnogorcima sveto – poručio je Dedeić.