Pixabay.com

Nakon sastanka ministara Australije i Kine gde su, između ostalog, razgovarali o tarifama, očekuje se da je Kina na putu da ukine carine od 200 odsto na australijsko vino krajem marta.

Sastanak ministra trgovine Dona Farela i njegovog kineskog kolege Vang Ventoma se održao na marginama konferencije Svetske trgovinske organizacije (STO) u Abu Dabiju početkom ove nedelje, a ministri su između ostalog razgovarali i o tarifama.

Podsećanja radi, 2020. godini, kao deo diplomatskog sukoba oko istraga o poreklu kovida, Kina je uvela velike carine i trgovinska ograničenja za nekoliko australijskih industrija, čime je praktično zaustavila izvoz iz tih sektora u Kinu.

Većina tih ograničenja je uklonjena, ali su ostale carine na vinu, jastozima, kao i ograničenja za neke klanice.

Australija je pokrenula spor sa STO oko tarifa za vino, a zatim ga suspendovala prošlog oktobra, nakon što je Kina pristala da održi sopstvenu petomesečnu reviziju, i da će u tom periodu ukinuti carine.

Sem toga, ministar Farel je zapretio da će Australija odmah posegnuti za žalbom Svetskoj trgovinskoj organizaciji, ukoliko kine ne ukine carine na vino do kraja te revizije 31. marta.

Ej-Bi-Si je saznao da je kineski ministar trgovine ukazao gospodinu Farelu da je revizija na putu da se završi sledećeg meseca, uz ukidanje tarifa na vino. Međutim, nije bilo naznaka kada će ostala ograničenja biti ukinuta.

Nastavak trgovine

Ovo je dobrodošla vest za vinsku industriju imajući u vidu da je Kina bila najveće australijsko izvozno tržište i činilo je 40 odsto vrednosti australijskog izvoza vina.

S druge strane, iako su sankcije oštetile neke od pogođenih industrija, ekonomisti su primetili da ukupna ekonomija Australije nije bila značajno pogođena, te da se trgovina sa Kinom, u drugim ključnim izvoznim industrijama, kao što je ruda gvožđa, nastavila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here