Pixabay
Ilustracija

Obavezna vakcinacija protiv kovida za službenike policije Južne Australije ukinuta je prošlog ponedeljka, sedam dana pre početka saslušanja pred Vrhovnim sudom, u slučaju osporavanja ove odluke koja je doneta pre više meseci, po nalogu komesara državne policije Granta Stivensa.

Oko 60 policajaca i 18 državnih službenika zaposlenih u policiji odbili su da se vakcinišu i od tada su bili na prinudnom odmoru. Sada, situacija je iznenada promenila, samo nedelju dana pred početak procesa pred sudom, kao i neposredno uoči državnih izbora u Južnoj Australiji.

Od ponedeljka, formalno-pravno uputstvo za obaveznu vakcinaciju policijskih službenika, zamenjeno je uvođenjem neformalnog uputstva rukovodstva, koja nisu obavezujuća za zaposlene. Od policajaca i službenika koji nisu primili dve doze vakcine protiv kovida, sada se zahteva samo da urade brzi antigenski test na početku svake smene i da tokom rada na propisan način nose posebne respiratorne maske za lice.

Komesar Stivens je ovim povodom izjavio da je više od 98,5 odsto službenika policije Južne Australije vakcinisano.

– Iako rukovodstvo sada omogućava nevakcinisanim zaposlenima da se vrate na svoje osnovne dužnosti, za njih će važiti određena ograničenja u vezi sa ulaskom u pojedine objekte, kao što su domovi za negu starijih, ustanove za osobe s invaliditetom i zgrada forenzičke nauke – rekao je Stivens.

Komesar je takođe najavio promenu uslova vakcinacije za radnike u zdravstvenim ustanovama, kako bi se nevakcinisanim ljudima omogućilo da rade u “povremenom kapacitetu”.

Mandatna vakcinacija u Južnoj Australiji postoji i za zaposlene u drugim sektorima, kao što su zdravstvo, nega starih i osoba sa invaliditetom, prosveta, vrtiću, forenzika i transportne usluge.

Pojedini radnici iz ovih industrija, grupa policajaca, kao i prosvetnih i zdravstvenih radnika, među kojima je i bivša profesionalna igračica “futija” Dani Varnagen, podneli su Vrhovnom sudu zahtev za osporavanje ob avezne vakcinacije. Trodnevno suđenje zakazano je od ponedeljka do srede, 14. do 16. marta.

Kraj specijalnih ovlašćenja

Policijski komesar Stivens je odbio da kaže da li će i ostale naredbe za obaveznu vakcinaciju u Južnoj Australiji biti ukinute. Međutim, on je objavio da bi njegova ovlašćenja prema Zakonu o upravljanju vanrednim situacijama mogla da budu ukinuta u narednih mesec dana, što bi praktično značilo kraj svih formalnih mandatnih vakcinacija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here