EPA/Andrej Čukić
Borut Pahor

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije Zijad Bećirović navodi da iako Borut Pahor ima podršku premijera i Ministarstva spoljnih poslova Slovenije da nasledi Lajčaka na mestu posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, postoji nepisano pravilo da specijalni izaslanici za područje bivše Jugoslavije ne mogu biti sa područja bivše SFRJ.

On dodaje i da specijalni izaslanik EU ne može da bude izabran “bez blagoslova SAD”.
Bećirović podseća da ni u Hagu, na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, ni sudije, ni tužioci nisu mogli da budu sa područja bivše Jugoslavije.

– Tako da taj faktor u stvari udaljava Boruta Pahora od bilo kakve funkcije na području bivše Jugoslavije, uključujući i specijalnog izaslanika EU za vođenje dijaloga između Beograda i Prištine. Što se tiče njegovih ambicija, on ih ima, čak su ga podržali i premijer i Mnistarstvo spoljnih poslova Slovenije – navodi on.

– Međutim, ključno, da li će neko biti imenovan za specijalnog izaslanika EU, zavisi od “najvažnije države Evrope”, a to su SAD. Bez blagoslova Amerike, ne može biti izabran za specijalnog izaslanika – smatra Bećirović.

Prema njegovim rečima, sama pozicija specijalnog izaslanika je vrlo teška.

– To je vrlo teška i nezahvalna pozicija, biti specijalni izaslanik EU, upravo zbog stanja unutar same Unije i pet država koje su članice, a ne priznaju nezavisnost Kosova. A i sama spoljna politika EU nije u stvari neka zajednička, tu nema jedinstvene politike. Vi ste specijalni izaslanik, a ustvari pregovori se odvijaju između velikih sila, i naravno da su ukomponovani sa interesima i zvaničnog Beograda i zvanične Prištine. To je jedna prilično teška i neodrživa pozicija, bez obzira ko bude izabran na tu poziciju imaće težak zadatak – zaljučuje Bećirović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here