Pajtić: Vojvodina je “naslonjena” na Austriju

0

Austrija je jedan od najvećih investitora u Vojvodini: Bojan Pajtić
 

"Austrija je zemlja na koju smo naslonjeni ekonomski, o čemu govore podaci o skoro izbalansiranoj robnoj razmeni, ali i kulturološki i civilizacijski", rekao je Pajtić u razgovoru sa ambasadorom Austrije u Srbiji Johanesom Ajgnerom

 

Pajtić je naveo da je Austrija jedan od najvećih investitora u Vojvodini i da je pružila značajnu podršku privrednom razvoju pokrajine, jer je preko svoje državne razvojne agencije finansirala više projekata iz Programa privrednog razvoja Vojvodine, preneo je Biro za odnose s javnošću Pokrajinske vlade.

 

Uzmeđu ostalog to su Fond za promociju investicija u Vojvodini (VIP fond) i Edukativni centar, a u Vojvodini radi dvadesetak kompanija iz Austrije.

 

Pajtić je posebno istakao izuzetno razvijenu saradnju Vojvodine i austrijske pokrajine Štajerske, koja se, na osnovu sporazuma iz 2003. godine, između ostalog, odvija u oblasti privrede i uvođenju novih tehnologija u agroidnustriji, kroz saradnju univerziteta i drugimoblastima.

 

Ambasador Austrije i predsednik Pokrajinske vlade složili su se da su iskustva iz dosadašnje saradnje veoma pozitivna i da Dunavska strategija otvara mogućnost novih projekata.

 

Pajtić i Ajgner su razgovarali i o potrebi donošenja zakona o nadležnostima i zakona o finansiranju Vojvodine, kao i o medijskim i intelektualnim slobodama, piše u saopštenju.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here