Tanjug

Nemačka političarka i šefica ženske grupe EPP u Evropskom parlamentu Doris Pak izjavila je da inicijativa “mini Šengen”, koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a kojoj su se, za sada, pridružile Albanija i Severna Makedonija, neće proći bez Prištine.

Pak je u intervjuu za Gazeta Ekspres rekla da su regionalne inicijative poput te u potpunosti uspešne, ali ako su, kako je rekla, “uključene sve zemlje”.

– Činjenica je da bez Kosova ona ne može da se dogodi. Da je premijer Edi Rama zaista pristao na to, izdao bi Kosovo – rekla je Pak.

Beograd i Priština, takođe kaže Pak, neće moći da se pridruže Evropskoj uniji, ako prethodno ne reše pitanje Kosova.

– Ni Srbija, ni Kosovo neće postati deo EU bez rešavanja svojih bilateralnih problema – rekla je Pak odgovarajući na pitanje da li će se dijalog Beograda i Prištine završiti, kako se navodi, “uzajamnim priznavanjem nezavisnosti dveju država na sadašnjim granicama”.

Pak kaže da prošlost ne bi trebalo da ometa taj proces. Prema njenim rečima, današnje blagostanje građana i sudbina budućih generacija trebalo bi da budu pokretačka snaga “obema stranama”. Podela tertitorije nikom nije u interesu i to bi stvorilo samo probleme.

– Zalažem se za sporazum zasnovan u okviru postojećih granica između dveju zemalja, što bi rešilo i sva preostala pitanja koja bi se mogla sprovesti u praksi – je Pak.

5 COMMENTS

  1. Gospođa Pak je očigledno Albanski ili Kosovski lobista. Prvo ste nam oteli Kosovo, a sada svaku bilateralnu akciju Srbije blokirate koristeći kao izgovor kurumpirano i kriminalno Kosovo. Mini-Šengen ima svoje kriterijume i uslove, pa kada Kosovo za to ispuni sve uslove, može biti primljeno. Ovo je očigledno da ta gospođa ima nešto lično protiv Srbije, i ne bih to trebalo ni razmatrati u parlamentu.

  2. Da slažem se potpuno
    Ova švabica pak je albanski lobista
    inače nemačka politika podržava albanski ekstremizam na kosovu
    a srpskim političarima prodaju praznu priču

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here