Z. Mirković
POKLONI OBRADOVALI NAJMLAĐE: Tradicionalno druženje u klubu

U najstariji naš klub u Donjoj Austriji, Jedinstvo u Švehatu, u “posetu” je došao Deda Mraz koji je obradovao mališane.

Predsednik kluba Krsta Petrišorević već godinama ne zaboravlja na mališane i redovno ih obraduje raznim akcijama, a “Deda Mraz šou” je jedna od najomiljenijih kod najmlađih.

Kao i svake godine, Petrišorević je objavio poziv roditeljima da prijave decu kako bi od Deda Mraza dobila poklon. Za ovo tradicionalno veče ovaj put prijavljeno je devet mališana, koje je darivao Mića Pudarević u ulozi Deda Mraza.

Koliko je opuštena i lepa atmosfera pripremljena za mališane svedoči činjenica da odmah po dolasku u klupske prostorije više nisu skidala osmeh s lica.

Najpre su se deca igrala jureći po klubu, potom su se smirila, a dolaskom ih je obradovao Deda Mraz. Najmlađi od devetoro prisutnih mališana veruju u Deda Mraza i netremice su slušali šta govori. On je svako dete pozvao po imenu i uručio mu paketić.

Prvi paketić dobila je najmlađa u tom društvu Ana Mitrović, koja ima svega tri godine, potom i Aurelio, unuk Ljubiše Papačikića, a poslednji paketić dobio je sin ovogodišnjeg Deda Mraza Aleksandar Pudarević, koji je sigurno znao ko se krije iza kostima.

Posle podele paketića deca su nastavila da se igraju još neko vreme, dok nisu pali od umora zbog jurnjave bez stajanja.

– Ovom manifestacijom završili smo ovogodišnje aktivnosti. Klub će raditi do 30. decembra za najvernije članove – najavio je Petrišorević.

On je rekao da, za novogodišnje praznike, putuje u rodno selo Reka, gde planira više prazničnih akcija, između ostalog i podelu paketića mališanima u tom mestu.

Nekad bilo i 60 mališana

Jedinstvo svoj “Deda Mraz šou” održava već dve decenije, a Petrišorević ističe da je to jedna od najvažnijih manifestacija, koja je nekada okupljala i više od 60 dece, zbog čega je morala da se iznajmljuje i veća sala.

Posle korone dolazi manje dece

Pandemija korona virusa privremeno je prekinula ovu tradiciju, ali i redovno organizovanje drugih manifestacija po kojima je Jedinstvo poznato u Švehatu.

Posle prinudne pauze Jedinstvo je svoje manifestacije počelo ponovo da održava, ali u manjem obimu druženjem u porodičnom okruženju u klubu.

Svetosavska večera

Posle praznika Petrišorević će prionuti na pripremu porodične Svetosavske večere, koju će organizovati u klubu prve subote u februaru.