Facebook/Diplomatic Focus
Pakistanska veza: Ministar namenske industrije i Sakib Forić

Najmanje 3.000 Pakistanaca koliko ih je trenutno u Bosni stiglo je sa vizama koje je falsifikovao aktuelni ambasador BiH u prestonici Pakistana Islamabadu Sakib Forić. Ovo je izjavio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i objasnio da su tu informaciju nedavno dobili svi članovi Predsedništva na sastanku koji su imali sa predstavnicima Ministarstva bezbednosti.

– Ovo je novi izazov pred bezbednosnim strukturama u BiH. Pakistanci se s lažnim vizama kreću među migrantima, a to im je po svemu sudeći omogućio ambasador BiH u Pakistanu. To je pokazalo koliko je bilo važno to što je Srpska rekla da se na njenoj teritoriji ne mogu zadržavati migranti, niti mogu biti migrantski centri – izjavio je Dodik.

On je podsetio da se zalaže za njihovu deportaciju, ali da postoji problem zato što Pakistan ne želi nazad svoje državljane.

– Ali postoje i političke struje u BiH koje hoće da Pakistance zadrže ovde. I zato nije slučajno što je taj migrantski centar stavljen u selo koje je pripadalo sto odsto Srbima (selo Lipa kod Petrovca). To je poruka Srbima da ne dolaze više i da nemaju šta da traže na svojim ognjištima – naglasio je Dodik.

Zavera SDA

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović kazala je da ova tema lančano povlači odgovornost još od početka rata u Bosni.

– Kako su davana dokumenta, ko je dolazio u ovu državu, ko je bio na čelu kojih ministarstava i drugih institucija u to vreme? Pa kako su se oni koji su se obreli u BiH odjednom našli u velikim svetskim terorističkim napadima – naglasila je Željka Cvijanović, predsednica Republike Srpske.

Dževad Galijašević, stručnjak iz oblasti bezbednosti, podseća da je upravo ovu aferu pre mesec dana otvorio ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

– On je tada ušao u rat sa ambasadorom Pakistana u Sarajevu i pokazaće se da ga je izgubio zato što protiv sebe ima kompletno rukovodstvo SDA sa liderom te stranke Bakirom Izetbegovićem i bošnjačkim članom Predsedništva Šefikom Džaferovićem. Nikome od njih nije u interesu da se razotkrije jasna uloga pakistanske tajne službe u Bosni od rata do današnjih dana – kaže Galijašević.

Duga ruka Al Kaide

Prema njegovim rečima, upravo ova služba je 1994. i 1995. organizovala kurs za visoke oficira Armije BiH u gradu Kveti, koji je prošao i aktuelni ministar odbrane BiH Sifet Podžić. Takođe, da je pakistanski državljanin Halid Šeik Muhamed glavni organizator napada na Kule bliznakinje u Njujorku 2001. godine.

– Šeik Muhamed je ratovao u BiH, a zatim uz pomoć bosanskih političara stvorio terorističku mrežu koja je kasnije učestvovala u napadu na Ameriku. Podsetiću da je i ubijeni šef Al Kaide Osama Bin Laden, dok je boravio u Pakistanu, upravo iz ove zemlje planirao da Bosna postane ključna baza za kasnije napade na Evropu. Obaveštajni podaci govore da je u tome imao svesrdnu pomoć britanskih obaveštajaca Morisa Pauera Alistera Somerleda. Pauer se danas zove Muris Palo i savetnik je hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića, dok je pomenuti ministar odbrane član njegove partije – tvrdi Galijašević.

Milioni za oružje

Galijašević tvrdi da je pakistanska vlada 1993. godine uplatila 20 miliona dolara na račun Harisa Silajdžića za kupovinu oružja i protivoklopnih sredstava.

– Silajdžić nije nikada obrazložio organima BiH kako je potrošio ili gde je sklonio taj novac – kaže Galijašević.

Srpska čuva sebe

Prema podacima Službe za poslove sa strancima, u protekle tri godine u BiH je ušlo skoro 19.000 migranta iz Pakistana, a Željka Cvijanović kaže da postoje ozbiljni problemi u pokušaju da se otkrije identitet migranata u BiH, zbog čega će se Srpska prema migrantskoj krizi i ubuduće ponašati na isti način na koji to čine članice Evropske unije.

– Kako oni štite sebe, i mi imamo pravo da činimo isto – poručila je predsednica Republike Srpske.

Amater u diplomatiji

Imenovanje Sakiba Forića (53) za ambasadora u Pakistanu pre tri godine naišlo je na kritike stručne javnosti s obrazloženjem da se u diplomatsku službu postavljaju nestručni ljudi.

Ovaj tada već penzionisani oficira Oružanih snaga BiH je naveo u biografiji da je student završnog semestra na magistarskom studiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, na Odseku diplomatija u savremenom svetu. Forić je prethodno završio Vojnu gimnaziju u Zagrebu, Vojnu akademiju Kopnene vojske u Beogradu i Sarajevu i Kraljevski odbrambeni koledž u Londonu. Za vreme rata je bio komandant 17. krajiške brigade takozvane Armije BiH, koja je bila stacionirana u Travniku u bivšoj kasarni JNA.