Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dok se veći deo istočne obale Australije nedeljama suočavao sa obilnim kišama i temperaturama ispod proseka za ovo doba godine, kalendarsko leto u Zapadnoj Australiji počinje svom silinom. Naročito u severnim delovima ove države, gde se u regionima Pilbara i Kimberli očekuju rekordne vrućine do kraja ove sedmice.

Biro za meteorologiju predviđa da će temperatura u ovim delovima Australije, koji su inače najtopliji na kontinentu, u petak premašiti i 46 stepeni Celzijusa. Čak se najavljuje da će mesta poput Parabarda, Ficroj Krosinga, Kananare, Vindama i Marbl Bara, svakog dana tokom ove nedelje beležiti više od 40 stepeni

– Od četvrtka do subote se očekuje jak, pa čak i ekstremno jak toplotni talas u istočnoj i centralnoj Pilbari i delovima Kimberlija. Tako visoke temperature nisu uobičajene čak ni za te predele u ovo doba godine – kaže meteorolog Bob Tar.

On podseća da su neka od ovih mesta, Vindam u regionu Kimberli i Marbl Bar u Pilbari, dve najtoplije naseljene tačke u Australiji.

– Marb Bar je u decembru često najvrelije mesto, ne samo u državi, već i u celom svetu. Najviša prosečna temperatura dostiže 42 stepena, a najniža ne pada ispod 25-26. Međutim, sada očekujemo da će živa dostići i 46. podeljak, što je daleko više od normalnog – objasnio je Tar.

Zanimljivo, na jugoistoku Zapadne Australije, u Pertu i okolini, dnevna temperatura ovih dana nije prelazila 25 stepeni, ali se očekuje da od petka svakodnevno krene preko 30. podeoka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here