Tanjug
Beg od gradske vreline: Građani se rashlađuju u jednom od beogradskih bazena

Ekstremno vruć vikend u Srbiji, ispraznio je ulice i parkove, a bez ljudi su bile i njive i polja sa zasadima. Vrelina koju su mediji nazvali Lucifer, topila je asfalt, a u centru nekih gradova su termometri pokazivali blizu 40 stepeni. Ulice i parkovi su bili prazni, jer su građani spas od visokih temperatura i vreline, potražili uglavnom u stanovima uz klima uređaje i spuštene roletne ili su pobegli na reke i bazene.

Upozorenje meteorologa

Inače, ovaj četvrti toplotni talas u Srbiji od početka leta, a drugi avgustovski, kulminirao je 27. i 28 avgusta, a Republički hidrometeorološki zavod je upozorio na ekstremne temperature u četiri regiona: Zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju i Jugoistočnoj Srbiji. U tim delovima bi, kako su naveli, temperatura mogla da pređe prognoziranih 38 stepeni. Naročito u ponedeljak.

U Beogradu je u nedelju temperatura dostizala na 37 stepeni Celzijusa. Veoma toplo je i na planinama, na Zlatiboru je bilo 30 stepeni, u Sjenici 31, a najprijatnije je na Kopaoniku sa 24 stepena Celzijusa. U Beogradu i Subotici se temperatura do ponoći održala na 30 stepeni, a tokom tropske noći nije padala ispod 24 stepena.

Crveni meteoalarm, odnosno izuzetno ekstremni vremenski uslovi su proglašeni su u Loznici i na Paliću, a Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” izdao je upozorenje da je na te dve tačke u Srbiji temperatura “veoma opasna po zdravlje”.

Opasnost po zdravlje

U narandžastoj zoni, koja označava temperaturu “opasnu po zdravlje”, bili su u nedelju Surčin, Palić, Kikinda, Zrenjanin, Sombor, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Valjevo i Beograd. Vrlo visoke temperature, blizu 40. podeoka se očekuju i u Jagodini, Čačku, Kragujevcu i Valjevu.

Vozači su po paklenim vrućinama dugo čekali na ulazak i izlazak iz zemlje. Na Batrovcima na izlazu zadržavanje je bilo čak tri sata, a teretna vozila su stajala pet sati. Na Horgošu su takođe bile vrućine i gužve, pa su putnička vozila čekala na izlazak dva sata, a autobusi sat i po. Vozači su pričali da su se nekoliko puta presvlačili, jer su bili mokri od znoja. Bolja je situacija bila na graničnom prelazu Preševo gde se čekalo na izlazu pola sata, a na ulazu 20 minuta. Na Gradini se takođe na ulazu čekalo 20 minuta, pa vozači i saputnici kažu da nisu osetili vrelinu, jer nisu izlazili iz klimatizovanih automobila. Na naplatnim stanicama nije bilo zadržavanja vozila.

Najtoplije i u Srpskoj

U Republici Srpskoj, takođe će 28. avgust biti najtopliji sa temperaturama do 39 stepeni, dok u višim predelima ne padaju ispod 30 stepeni, tokom dana. Za čitavu BiH aktivan je narandžasti meteoalarm zbog visokih temperatura, a u Banjaluci je u udarnom periodu od tri do četiri časa poslepodne oko 38 stepeni. Za stepen toplije je u Sokocu, Goraždu i Višegradu, a isto važi i za Mostar, Široki Brijeg, Ljubuški.

Stižu oluje

Italija je izdala upozorenje na ciklon Rea koji će doneti nepogode centralnim i severnim regionima i nastaviti kretanje ka Balkanu. Nevreme je već pogodilo Milano, gde je oluja nosila krovove i čupa stabla. U Srbiji od 29. avgusta sledi zahlađenje, ali će ova promena vremena biti praćena pljuskovima i grmljavinom u svim krajevima Srbije.

– Lokalno se očekuju kratkotrajne vremenske nepogode, obilni pljuskovi sa količinom kiše više od 20 mm za kratak vremenski period, grad i olujni vetar. Zatim sledi promenljivo oblačno i svežije vreme, od srede do petka povremeno sa pljuskovima i grmljavinom. Za vikend suvo sa dužim sunčanim intervalima – objavio je RHMZ.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here